Англичаните тестват нов училищен предмет

248
Англичаните тестват нов училищен предмет

Бихте ли искали такъв да има и в родните училища?

В момента в няколко английски училища децата изучават техники за отпускане, дихателни упражнения и други методики, които ще им помагат да се справят със своите емоции и да поддържат менталното си здраве. Именно такъв предмет е планирано да бъде задължителна част от учебния процес. Засега той е на етап тестване.

Над 370 училища вече вземат участие в изследването на най-подходящите методики за трениране на осъзнатостта. То ще продължи до 2021 г.

Решението да се включи подобен предмет в училищната програма е възникнало след публикация на резултатите от изследване на детското ментално здраве през 2017 г. Както станало ясно, всяко осмо дете във Великобритания на възраст 5 – 19 години страда от поне едно ментално разстройство.

Освен това сред учениците са разпространени тревожност и депресии. Такава диагноза е поставена на всяко дванадесето дете – най-често при момичетата.

Основните причини, които провокират ментални проблеми, са тормозът и интензивното натоварване в училище, проблемите в семейството и прекомерното влияние на социалните мрежи.

Д-р Джесика Дейтън, доцент в Катедрата по психично здраве и благополучие на децата към университетския колеж в Лондон, е ръководител на изследването. Тя казва, че новата инициатива е призвана да предложи нещо повече от бързо решение. Д-р Дейтън е убедена, че новият учебен предмет ще помогне на децата се справят с ежедневните си проблеми и освен това ще повиши грамотността на младите по отношение на справянето с психичните проблеми и какво всъщност представляват те.
Добави коментар