Агаве – медената вода на ацтеките

43
Агаве – медената вода на ацтеките

През последните години у нас нашумя сиропът от агаве и ползите му за здравето

През последните години у нас нашумя сиропът от агаве и ползите му за здравето. Но нектарът от агаве се е използвал успешно още преди хиляди години за подслаждане на различни напитки. Ацтеките били първите, които познавали и използвали агавето. Те го наричали „дар от боговете“ и „медена вода“, защото е по-сладко от меда, но със значително по-рядка консистенция.

Агавето не е кактус, въпреки че много прилича, посочва Дарик радио. В Мексико са разпространени 400 вида от групата, от които в наши дни само Agave Tequilana (синьо агаве) се използва за направата на текила. Дължината на месестите му листа варира от 30 см до цели 3 м. Цъфти само веднъж в живота си на 10-15 години.

Растението става известно на науката през 1753 г. благодарение на класификацията на растенията на Карл Линей. Сладкият нектар от агавето, който се използва като заместител на захарта, трябва да се извлече от сърцевината на растението.Освен многобройните му полезни за здравето съставки, сиропът от агаве съдържа вещества, които укрепват имунната система, предпазват от рак на дебелото черво.

Растението се използва като подсладител на чай и кафе, овкусява хляб и зърнени изделия, желета, конфитюри, кисело мляко, бонбони, десерти. От листата на много видове агаве се правят въжета, канап, груб плат, произвежда се опаковъчна хартия, риболовни такъми, сапун, игли.

От соковете на някои други видове агаве, чрез специално варене се получава меласа, а при ферментация - алкохолни напитки. Поради по-високото си съдържание на фруктоза и ниския гликемичен индекс, то е предпочитано от хора чувствителни на мед и захар.

Добави коментар