9 съвета за отглеждане на успяло дете

991
9 съвета за отглеждане на успяло дете

Увереност в себе си – това е един от най-добрите подаръци, които може да направите на своето дете

Всеки родители желае най-доброто на детето си – да порасне обичано, обичащо, да преследва целите си, да бъде уверено в себе си, да бъде добро по душа, упорито в работата си и т.н. Днес искаме да ви споделим няколко съвета, които са ключови за постигането на желания резултат.

1/ Победата не е най-важното
Ценете усилията на детето си, независимо дали те носят купи у дома, или не. Доста по-интересен и вълнуващ е пътят до върха, отколкото да си на върха. Хвалете го за любознателността му и желанието да постигне нещо.

2/ Лични интереси
Поощрявайте детето, ако се интересува от дадено занимание. Хобито трябва да е доброволно. Не бива да го принуждавате.

3/ Решаване на проблеми
Вашето дете никога няма да се научи на самостоятелност, ако решавате проблемите му. Дайте му възможност да направи една-две грешки, да се поучи от тях, да потренира общуването си с другите хора, както и да се научи да постига желаните цели.4/ Възраст
Не забравяйте на колко години е детето. Не бива да окачвате от него нещо, което не отговаря на възрастта му.

5/ Любопитство
Периодът на въпроса „защо“ може да е истинско изпитание за родителите. В това обаче е неговата прелест. Дори детето силно да ви затормозява с въпросите си, поощрявайте любопитството му. Когато задава въпроси, то се учи на нещо ново.

6/ Никаква критика
Децата не умеят да правят разлика между критиката, която е конструктивна и води до подобрение, и критиката, която е израз на разочарование. Въздържайте се да критикувате работите му. Иначе ще помисли, че всичките му усилия само ви разочароват.

7/ Грешки
Научете детето си да възприема грешката като малка крачка по пътя към постигането на целта. Не бива да се бои от нея или да го е срам.

8/ Собствен пример
За децата родителите са супер герои, образци за подражание. Използвайте това, за да научите детето си как да се държи в обществото, как да решава проблеми, към кого да отправя своите въпроси.9/ Създавайте условия за успех
Като родител вие добре познавате детето си. Може да оцените неговите таланти и достойнства. Давайте му от време на време задания, с които то може да се справи. Хвалете го за това. Детето от ранна възраст трябва да бъде възпитано да постига успехи.
Добави коментар