8 трика, когато стресът ви дойде в повече

407
8 трика, когато стресът ви дойде в повече

Лесни начини да възстановите нивото на ендорфините в организма

Ако настроението ви изведнъж бива развалено и имате нужда от спешно коригиране на състоянието на щастие, пробвайте тези съвети. Всеки един от тях е способен да поправи баланса на ендорфините в желаната посока.

1/ Помиришете лавандулово масло или ванилия
Някои аромати са способни да стимулират производството на ендорфини. Маслото от валиния понижава тревожността и безпокойството, а лавандулата облекчава състояния на депресия и помага в борбата с безсънието.

2/ Пробвайте с малко женшен
Женшенът е необходим на онези от вас, които постоянно се усещат уморени, претоварени и стресирани. Изследвания показват, че употребата на женшен помага да се намали нивото на хормона на стреса и стимулира производството на ендорфини.

3/ Спортувайте – в група
Индивидуалните занимания с треньор са по-ефективни, но груповите тренировки засилват производството на ендорфини. Бягане, аеробика, танци, игрови видове спорт – всяка физическа активност ще се отрази положително на настроението ви.

4/ Търсете поводи за смях
Малките деца се смеят средно 300 пъти на ден, а възрастните – около пет. Смехът е вълшебно хапче за организма. Той понижава кръвното налягане и новото на хормона на стреса, поддържа имунната система  и стимулира производството на ендорфини.

5/ Практикувайте секс
Нужен ви е повод, за да оставите всичко настрана и да се занимаете с любов? Имате такъв. Сексът понижава усещането за болка, понижава тревожността и подобрява настроението.

6/ Яжте шоколад
Редовната консумация на черен шоколад помага да се понижи кръвното налягане и нивото на холестерола в кръвта, укрепва сърдечната система и провокира производство на ендорфини.

7/ Слушайте музика
Така ще намалите тревожността и безпокойството. Просто послушайте любимата си музика.

8/ Изяжте нещо люто
Капсаицинът е химично съединение, което придава на подправките лют вкус. Ефектът, който създава, парене, провокира организма да освободи ендорфини.
Добави коментар