8 признака, че сте израснали в токсично семейство

482
8 признака, че сте израснали в токсично семейство

Уважението в семейството е един от най-важните елементи, необходими за психологическото здраве

Тревога, ниска самооценка, страх от емоции – за съжаление, някои родители предават именно тези характеристики на своите деца. Как да разберете дали не сте отраснали в токсично семейство? По следните 8 признака.

Боите се от манипулации
Доста често именно с тяхна помощ в токсичните семейства се осъществява контрол. Като резултат започваме да се страхуваме, че всеки втори ще иска да ни манипулира и ще избягваме сближаване с хора.

Трудно се доверявате на околните
Напрегнатата атмосфера у дома оставя отпечатък върху детето. Тя се разпростира и в живота извън семейството. Постоянното физическо или емоционално насилие, жестокото отношение или пренебрежение формира особен мироглед. Тогава трудно може да си представим какво е искрена грижа или пък здравословни отношения.

Вие силно преживявате неуспеха
Децата, които са израснали в токсично семейство, могат постоянно да усещат, че не са достатъчно добри. Дори, че са безполезни!

Малко знаете за самия себе си
Уважението в семейството е един от най-важните елементи, необходими за психологическото здраве. То е също толкова важно, както и чувството на любов. Ако отношенията са базирани на унижение и оскърбление, то в бъдеще у детето ще възникват проблеми с вътрешния му свят. Оттам самооценката му ще бъде понижена.

Вие постоянно се критикувате
Ниската самооценка, формирана от токсичните родители, кара детето да се чувства глупаво, недостойно и не заслужаващо нищо по-добро.

Вие потискате своите емоции
Словесно или физически токсичните родители пренебрегват емоциите на своите деца. Когато детето се опита да изрази нещо, то може по-скоро да пострада, отколкото да бъде разбрано и да получи подкрепа.

И сега се усещате като безпомощно дете
Токсичните родители понякога отказват да признаят, че децата им вече са големи. Те продължават да ги контролират и командват.

Вие често изпитвате безпокойство
При децата, отраснали в токсични семейство, често се откриват тревожни разстройства. Това се дължи на нестабилните отношения, психическото и физическото насилие или отсъствието на чувство за безопасност. Тези деца обикновено трудно се концентрират, често проявяват раздразнителност и напрежение.Добави коментар