8 домашни растения, които провокират алергия

901
8 домашни растения, които провокират алергия

Дори и никога да не сте страдали от такава

Възможно ли е да не сте подбрали правилно стайните растения? Да. Следващите редове ще разкрият пред вас един нов свят – уж красиви, а потенциален провокатор на алергия. Ако от известно време страдате от кихане или пък член на вашето семейство, огледайте се за:

Лайка

Декоративната лайка краси интериора и подобрява настроението. То притежава лечебни свойства и широко се използва при направата на чайове и настойки. Но... прашецът на лайката е всеизвестен алерген. Провокира кашлица, хрема, сърбеж, обриви.

Фикус БенджаминТова растение е доста популярно в българските домове, а и офиси. То обаче трябва редовно да се бърше. Иначе натрупва много прах и става източник на опасност за човешкото здраве.

Хризантема

Много любители на цветята се опитват да отгледат у дома хризантема джудже. Не бива! Прашецът на тези растения се натрупва в помещенията. Може да провокира алергия у малките деца и хората в напреднала възраст.

Палма

Стайните видове палми са доста популярни. Те изглеждат екзотично и не изискват сложни грижи. В периода на цъфтеж обаче представляват силен алерген, провокиращ обриви, кихане, сълзене на очите и отоци.

Африканска виолетка

Листата й са покрити с много власинки. Именно те събират много прах и мръсотия, което впоследствие провокира алергии.

Зюмбюл


Това красиво цвете е любимо на мнозина през пролетта. То крие рискове за здравето на хората, провокирайки кожен сърбеж, хрема и др.

АбутилонНаричан още домашен клен. През лятото това цвете може да провокира респираторни проблеми не само при хората, но и при домашните животни.

Стаен гербер


Герберите изглеждат приказно красиви с различните си цветове. Радват окото и създават уют в дома. Ако сте решили да ги отглеждате у дома, подгответе се за трудности. Всички растения от семейство Астрови, рязко увеличават концентрацията на алергени.Добави коментар