7 причини, поради които децата не ви слушат

306
7 причини, поради които децата не ви слушат

Съвети за родители, на които търпението им се изчерпва

Всеки родител се ядосва, когато иска от детето да свърши нещо просто, а то игнорира молбата му или пък отказва да я изпълни.

Независимо с какви проблеми се сблъсквате, заставяйки своите деца да ви слушат, ако се опитате да разберете какви са причините за тяхното мълчание и отказ, това ще ви помогне да съхраните нервите си и да се сближите с децата.

1/ Защото не ви чуват
Понякога най-простото обяснение е правилно. Нашите деца са толкова погълнати от това, което правят: рисуват, лепят, конструират, че просто не ни чуват. Особено, ако им говорим с тон, който интерпретират като фонов шум.

2/ Тъй като не искат
Тази причина е класически пример на мисленето „ако се направя, че нищо не се случва, проблемът изчезва“.

3/ Защото не ви разбират
Често обясняваме на децата какво искаме от тях, но забравяме, че мозъкът им не работи като нашия. Особено на малките деца, за които обработката на много информация е трудна задача.

4/ Тъй като отстояват своето мнение
Една от най-раздразнителните причини за родителите. Малките деца трябва да отстояват своето мнение, да го демонстрират. Те са малки личности и имат поглед върху ситуациите в живота. Не забравяйте това като родители.

5/ Защото са заети
Това, което прави детето в този момент, на вас може да ви се струва маловажно. Не и за него.

6/ Тъй като са уморени
Способността на децата да слушат изчезва във вечерните часове. При липса на енергия те са неспособни да следват указанията ви.

7/ Защото не познават правилата
Лесно се забравя, че децата невинаги знаят основните правила. Например, как да се държат в музей.
Добави коментар