7 причини да изядеш цитрус

201
7 причини да изядеш цитрус

Лаймът и лимонът понижават нивото на „лошия“ холестерол

Ако не сте планирали да хапнете цитрусов плод днес, то вземете един за утре. Полезните свойства на цитрусовите плодове са много, а ние ще ви обърнем внимание на 7 от тях – от укрепване на имунната система до борба с излишните килограми.

1/ Укрепване на имунната система
Една чаша портокалов сок съдържа 30% от дневната нужда от витамин С – природен стимулатор на именната система. Той стартира процеса на образуване на клетки, които потискат разпространението на вируса. В сезона на простудите е отлично профилактично средство.

2/ Профилактика срещу ракови образования
Антиоксидантите са вещества, които забавят стареенето на клетките и възпрепятстват неконтролираното им делене. Цитрусите не позволяват на здравите клетки да мутират.

3/ Детоксикация
Пулпата на цитрусовите плодовете е богата на витамин А, който влияе положително върху работата на бъбреците. Тези плодове извеждат токсините от организма – поради това често влизат в състава на диетични смутита.Детокс ефектът подобрява състоянието на кожата.

4/ Подобряване на кръвообращението
Грейпфрутът съдържа фолиева киселина, наричана още В9. Тя помага за разширяване на кръвоносните съдове и ускоряване на кръвообращението. Отличен плод за хора, които водят заседнал начин на живот и страдат от анемия, хронична умора или варикоза.

5/ Понижаване на кръвното налягане
Съдоразширяващото действие е полезно в борбата с високото кръвно налягане.

6/ Контрол над нивото на холестерола
Високото ниво на холектерола е рисков фактор за възникването на сърдечно-съдови болести. Лаймът и лимонът понижават нивото на „лошия“ холестерол. Те помагат за усвояването на „добрия“.

7/ Източник на фибри
В цитрусовите плодове се съдържат фибри, които са ключови за нормалното функциониране на храносмилателната система и борбата с излишните килограми.
Добави коментар