7 неща, които децата ще си спомнят за вас, когато станат големи

15590
7 неща, които децата ще си спомнят за вас, когато станат големи

Те гледат и попиват това, което виждат, не забравяйте

Детските спомени понякога се запечатват завинаги в паметта. За нас в момента те може да не са важни, но за детето, което един ден ще стане голямо, те ще са ярки моменти, които ще формират възгледите му за живота.

Какво ще се запази в паметта на вашите деца, когато те вече са големи?

1/ Времето, което сте прекарвали с тях

Едва ли ще помнят всички подарени играчки или пък количеството купен сладолед. Но пък моменти, когато сте били заедно, остават ярък спомен.

2/ Моментите, когато сте оставяли смартфона си настрана

Стараем се да заснемем всички важни моменти от живота на детето и така на практика не пускаме устройствата от ръце. За децата фактическите доказателства за уменията му не са толкова важни, колкото вашето внимание.

Децата обожават моментите, когато изключваме компютъра и се посвещаваме само на тях.3/ Похвалата ви

В свят, в който фразата „обичам те“ звучи твърде често, тези думи губят своето значение. Има други начини детето да се почувства обичано. Кажете му „Гордея се с теб“, „Ти правиш семейството по-добро“, „Ти си добър приятел“.

4/ Как намирате изход от сложни ситуации

Вие сте наставник на децата си в непознатия свят, който ги кара да се чувстват уязвими. В тежък период именно вашите думи и действия им внушават чувство за увереност и защитеност.

5/ Времето, което не сте до тях

Децата тежко преживяват моментите, когато се нуждаят от родителите си, а тях ги няма. Самостоятелното преодоляване на проблемите по пътя към постигането на целите обаче е част от израстването и придобиването на независимост.

6/ Как като семейство се държите с другите възрастни или пък един с друг

7/ Как се държите в стресова ситуация

Животът не е безкрайно безгрижен и лек. Децата усвояват вашия маниер на поведение в ситуациите, когато училищният проект не е готов, вечерята не е приготвена и т.н. Ако стресът ви сломява, вашите деца, ставайки големи, също ще са неготови да се борят с житейските трудности.
Добави коментар