6 вътрешни прегради, които ви пречат да бъдете уверена майка

62
6 вътрешни прегради, които ви пречат да бъдете уверена майка

Погледнете на живота си отстрани

Няма идеални майки. Има неуверени. Те изпитват съмнение към качествата и уменията си, тъй като се съобразяват с вътрешни прегради и външни фактори.

Вие сте добра майка. Стараете се в грижите за децата, полагате усилия всеки ден, не отпускате ръце в знак на поражение. Тогава защо все още ви владее мисълта, че не се справяте?

Преборете се с психологическите прегради, които ви пречат да се чувствате добра майка!

Неправилна мотивация
Защо имате дете? Важно е да разберете причината за появата на рожбата в живота си. Не бива то да е резултат от решаване на собствени житейски проблеми: задържане на мъжа до себе си, заставяне за женитба, запълване на вътрешна празнота, изпълняване на желанието на вашите родители и т.н.

Да, бременността може и да е била непланирана. След това обаче вие сте решили да задържите детето. Т.е. взели сте своето решение. Грижили сте се за собственото си здраве през бременността в името на това на детето. Сега искате да го възпитате добре, не заради себе си, а за негово добро.

Страх да не бъдете лоша майка
Страх ви е, че ще ви определят като лоша майка, тъй като не водите детето на развиващи курсове от 6-месечна възраст? Не сте го записали на плуване? Не му купувате развиващи играчки в достатъчно изобилие? Не му поднасяте храни с органичен произход?

В стремежа си да бъдете добра майка има риск да станете твърде авторитарна в своите грижи. А знаем, че твърде силната опека води до деца, които не са способни да се справят сами в живота.

Това, от което имате нужда, е хармония. Баланс между работата и семейството, между добротата и строгостта, между контрола и свободата.

Зацикленост върху детето
Ако детето е всичко, което имате в живота, то време е да започнете да правите още нещо. Погледнете на живота си отстрани. В него има хобита, кариера, време за себе си и романтични отношения. Или не? Зациклянето върху детето води до отлагане на всичко останало за после. Вие се опитвате да се реализирате за сметка на детето. Оправдавате се, че нямате хобита и свободно време, защото „сте майка“.

Вашето дете е самостоятелна личност. Тя не е длъжна да запълва вашата вътрешна пустота.
Добави коментар