6 природни средства срещу горещините

209
6 природни средства срещу горещините

Освен дискомфорта, който причинява, жегата може да е и опасна за здравето

Колкото повече се покачват температурите, толкова по-упорито става търсенето на спасение от горещините. Освен дискомфорта, който причинява, жегата може да е и опасна за здравето. Затова вестник Монитор предлага 6 природни средства срещу горещините.

Излагането на тялото под слънчевите лъчи и подлагането му на топлинни атаки може сериозно да застраши здравето. Причината е в настъпващата невъзможност на организма да контролира топлообмена, като по този начин се нарушава дейността и на други жизненоважни процеси в тялото. В следствие на горещините може да се чувствате отпаднали, защото не ви достига енергия. Липсата на достатъчно течности в организма пък води до дехидратация, която от своя страна създава предпоставки за световъртеж, халюцинации и дори припадъци. Нарушен е и процесът на обмяна на веществата. Горещините са особено опасни за хора с разширени вени и с ниско кръвно налягане.

Но безспорно най-голям е рискът от топлинен удар, който може да доведе до смърт, ако не се вземат спешни мерки. В по-тежките случаи топлинният удар е съпътстван от припадък, гърч, мускулни тикове. Тялото трябва моментално да се охлади. Оказва се, че природата се е погрижила да създаде условия на човека да се предпази от горещините още от времето, когато той дори не е чувал за уреди като климатик или вентилатор. Предлагаме ви 6 природни средства срещу горещините.

Айрян със сол

Освен, че действа ободряващо и разхлажда, айрянът със сол подпомага организма в борбата с горещините. В топло време и при обилно потене тялото губи голямо количество соли, които са му необходими, за да функционира правилно. Солта в студения айрян възстановява иначе нарушения баланс. Освен това напитката е полезна за хора, които имат проблеми с кръвното налягане.

Вода

Най-логичното и всепризнато оръжие срещу горещините е водата. През лятото човек трябва да пие повече вода, за да поддържа организма хидратиран и за да компенсира загубата на течности, причинена от потенето. Лекари твърдят, че в жегите хората изпаряват между 3 и 4л вода за едно денонощие – количество, което е почти двойно на изпареното през останалите сезони. Каква е задължителната „доза” вода в летните горещини зависи от теглото на конкретния човек, но е препоръчително да се изпиват по минимум 10 чаши вода дневно.Кубче лед

Класика в жанра. Най-бързият метод за справяне с горещините, който има моментален ефект, стига да знаете къде да поставите кубчето. Лекарите твръдят, че има определени точки по тялото, които ако натъркате с кубче лед, ще усетите прохлада по-бързо отколкото ако безразборно го разхождате по тялото. Такива са например точките на пулса – сгъвките на ръцете, шията, слепоочията.

Охладена диня

През летните горещини идеални за консумация за сезонните плодове, защото са здравословни, засищащи и поддържат организма хидратиран и зареден с витамини. От тази гледна точка, охладената диня е перфектното оръжие срещи жегите. Сочният плод е източник на течности, едновременно с това не е прекалено сладък и се усвоява лесно от организма.

Студени супи

Подобно на плодовете и здравословните напитки, супите също имат охлаждащо въздействие. Освен това няма опасност да преядете с тях, защото когато организмът консумира течна храна, мозъкът получава по-бързо сигнали, че стомахът е пълен. През лятото преяждането е още по-голям враг на тялото, защото така го принуждава да гори повече енергия, която в топлото време му е необходима за други по-важни процеси.

Топъл чай

Колкото и неприятно да звучи, топлият чай наистина е едно от най-изпитаните природни средства в летните горещини. С него изравнявате температурата на тялото с тази на околната среда и така улеснявата организма в процеса на климатизация. Организмът гори по-малко енергия и не се натоварва излишно в опитите си да охлажда тялото. Препоръчителен е зеленият чай, защото съдържа витамин Р, с помощта на който порите се отварят и се регулира кръвообращението. Освен това зеленият чай е наситен на антиоксиданти, които от своя страна подсилват имунната система.

Добави коментар