6 неща, които напразно забраняваме на децата

1943
6 неща, които напразно забраняваме на децата

Повечето възрастни са убедени, че тяхното мнение е истина и последна инстанция

Имат такива? И още как! В следващите редове ще ви посочим няколко неща, които да изрежете от списъка със забрани.

1/ Да се цапа
Излизате на разходка с детето, глупаво е да си мислите, че то няма да се изцапа, влизайки в пясъчника или пък някъде другаде. Щом като рискът от цапане е висок, защо трябва излишно да натоварвате детето със забрани!

2/ Да плаче
Детето плаче и какво правите вие – казвате му да спре? Родителите грешат, когато искат да променят настроението на дете, което плаче. По този начин те му забраняват да изпитва чувство а тъга или пък разочарование. Това са нормални състояния на човека. Те помагат да се разтоварваме от неприятните събития. Сълзите се появяват в момент на особено силни преживявания.

3/ Да се страхува и стеснява
Страхът е естествено състояние. Когато детето се бои, то очаква помощ от своите родители. Вместо да отблъсквате детето или да му забранявате да се бои и стеснява, постарайте се да разберете какво се е случило.

4/ Да се ядосва
Отново естествено състояние, благодарение на което изхвърляме навън емоции и защитаваме личните си граници.5/ Да бъде алчно
Разпространена фраза на детската площадка е „Сподели! Ти имаш още!“ Но защо детето трябва да дава на другите каквото и да било, ако не го иска?
Всеки човек трябва да има лични вещи, с които да се разполага както сам реши.

6/ Да изказва несъгласие
Когато децата се противят на молбите на родителите си, последните губят търпение, „чайникът им закипява“. Повечето възрастни са убедени, че тяхното мнение е истина и последна инстанция. Поради това реагират болезнено на непослушанието.

Психолози смятат, че децата имат право да изразяват собственото си мнение и да го отстояват.
Добави коментар