6 неосъзнати начина, по които баща ви повлия на живота ви

258
6 неосъзнати начина, по които баща ви повлия на живота ви

Участието на бащата в живота ни има огромно влияние върху нас и характера ни

Участието на бащата в живота ни има огромно влияние върху нас и характера ни, от психичното ни здраве и самочувствие до когнитивните способности. Зад всички техни действия се крие обаче нещо забележително, което белeжи живота ни по един или друг начин.

1. Той те кара да се чувстваш сигурен.

Татковците са важни за децата при формирането на емоционалното им състояние. Подкрепата и обичта, идващи от бащите, дава усещане за сигурност и самочувствие. Докато растат, децата се сблъскват с много възходи и падения в живота си, а силната ръка на бащата е точно това, от което се нуждаят. Освен това подобно присъствие е в състояние да насърчи познавателното и социално развитие на детето.

2. Той формира начина, по който създавате отношения.

Дори и сами да не го забелязват, децата постоянно гледат как бащите им се държат с хората около тях и копират отношението им. По-късно в живота децата могат да избират приятели, любими и хора около тях по същия начин, както бащите им. Начинът, по който виждат всяка връзка, ще се основава на примера на баща им.

3. Той ви помага да повярвате в себе си.

Когато татко прекарва време с децата си, подкрепя ги във всяко хоби и винаги е до тях, той прави чудеса за тях, помага им да преодоляват страховете си и се чувстват по-уверени, когато пораснат. Баща, който пренебрегва децата си, рискува да ги остави със страхове и силно чувство на безполезност.

 

4. Той ви прави истински мислител.

Децата, които имат бащи, активно участващи в развитието им, са склонни да бъдат по-умни. Татковците, които говорят много с децата си, им помага за развитие  на езиковите умения, а това оказва влияние на по – късен етап върху способностите им в училище.

5. Той ви дава представа за „мъжкия свят“.

С положителния пример на баща, ние сме в състояние да формираме нашето виждане за пола. Момчетата разглеждат баща си и се научават как да контролират емоциите, как да използват силата и мъжествеността си за най-доброто. Момичетата използват примера на баща си, за да изградят отношения с мъжете, научават се как да им се доверяват и решават как да се държат с тях. По-късно линията на поведението на детето ще зависи до голяма степен от това, което е научило от баща си.

 

6. Той ви подготвя за реалния живот.

Реалността не винаги е толкова розова, колкото искаме да бъде, и докато майките може да се опитат да ни предпазят от това, доколкото е възможно, бащите трябва да са готови да отворят очите ни. Мъжете имат дълга да научат децата на последствията от своите действия. Те трябва да им помогнат да развият дисциплина в живота си, да развият чувство за справедливост и да отстояват позициите си.Добави коментар