6 начина да не се разорите заради подаръците

38
6 начина да не се разорите заради подаръците

Един призив за личен самоконтрол

Как да купите подаръци на роднини, близки и просто познати и да спазите разумен бюджет? Всяка година вероятно си обещавате, че ще се отнесете към избора на подаръци разумно и икономично. Е, през следващите дни може да направите нещо по въпроса.

Съставете план и запишете в него непланираните разходи
Дори ако списъкът ви е подборен, възможно е да не пресметнете левче там, левче тук. Някои подаръци може да се окажат по-скъпи от очакваното. Не е изключено да изникне и извънреден повод за даване на пари.

Не се бавете с купуването на подаръците
Разчитате, че в последните дни ще има сериозни намаления? Лъжете се. Анкети сочат, че хората, които пазаруват в началото на декември, дават по-малко пари за подаръци от тези, които се втурват да пазаруват в последните дни на месеца.

Дръжте ръцете в джобовете си
Красива рокля, ужасно топъл шал, симпатични чаши с мечета… ако искате да не харчите излишно, старайте се да не пипате онези стоки, които не присъстват в списъка за декември.

Направете пауза

Основният враг на всеки бюджет са спонтанните покупки. Ако знаете, че лесно се разделяте с парите си, направете почивка между ходенията до магазина. Психолози от университета Йейл казват, че най-дълго човек обмисля своята първа придобивка. След като първата сума бъде похарчена, психологическата бариера изчезва и всяка следваща покупка става по-лесна и по-лесна.

Отпишете се от електронните рекламни съобщения

Те само ви приканват да пазарувате онлайн или пък във физически магазин.

За известно време забравете за себе си
Когато купувате подаръци на другите, често решавате да поглезите и себе си? Хайде да се пропуснете този път.
Добави коментар