5 тревожни тенденции в детското възпитание

1075
5 тревожни тенденции в детското възпитание

Забелязахте ли ги?

Светът не стои на едно място, както и отношението към децата и начините за възпитаването им. Всичко се променя, но невинаги в по-добра посока.

Промяна на отношението към педагозите/учителите

Едно време учителите се радваха на авторитет, който гласеше децата да слушат, да се подчиняват и да не спорят. Това може да не е най-правилният подход, твърде суров и авторитарен, но днес нещата сякаш са коренно различния полюс.

Съвременните учители и възпитатели са натоварени с много отговорности и едновременно с това лишени от права. Да повишиш глас на детето е равностойно да му нанесеш морална травма. Какво остава да му направиш забележка! То е личност и има право на мнение.

Учителят трябва да се справя с 20-30 деца, всяко от които е в собствено настроение и държи на своите си потребности. Свободата и развитието са прекрасно нещо, но ако детето има намерение да живее на своя си планета. В противен случай трябва да се научи да живее на тази и да взаимодейства с другите хора, показвайки уважение към тях.

Натоварване с различни методики за ранно развитиеЩом навърши две години, започва с френския, на три – с шаха, а на пет – с айкидото и още други секции. Та на детето не му остава свободна минута.

Друга важна тема е училището. Подготовката за него започва едва ли не от четиригодишна възраст – курсове, задачи и т.н.

Спор няма, важно и полезно е детето да се развива. Като следствие обаче рискувате още на 7-8-годишна възраст да развиете у него неприязън към обучителния процес.

Култ към потребителството

Децата са най-ценната целева аудитория на много компании. Родителите почти нищо не им отказват. Поради това много деца говорят за „колекция от куклия“. 

В един момент свръхпотребителството е на такова ниво, че домът ви е затрупан с играчки и други вещи, които само трупат прах. Всяка една разходка из града в същото време е своеобразен шопинг, защото детето очаква да му купите нова играчка.

Злоупотреба с фастфууд

Около 25% от децата в света са с наднормено тегло. Всички деца обичат сладките и вредните храни. Когато става дума за фастфууд – той може да се превърне в неизменна част от менюто. Това не е за добро. Не е проблемът в красотата и красивата фигура, а в дефицита на важни хранителни елементи.

Късно порастване

Този проблем не е шега. Децата започват късно да се справят сами с живота. Постоянно залагат на помощ от родителите си. Не са способни да си направят закуска, обяд или вечеря. Търсят готови неща в хладилника или пък камерата.

Съвременните деца са поставени в условия, в които не може да играят свободно на площадката, те трябва да бъдат в компанията на родителите си. Това „удря“ по тяхната самостоятелност и увереност, че са способни да се справят сами.
Добави коментар