5 съвета за бащите на 2-годишни деца

202
5 съвета за бащите на 2-годишни деца

Кризите и истериите на малчуганите са обусловени биологически

Понякога бащите, когато останат насаме с малкото си дете, усещат собствената си безпомощност. Психологът Меги Дент подготви специално за тях 5 съвета за това, как да се справят с истерията на 2-годишно дете и как да се почувстват напълно в свои води.

Не са редки случаите, когато бащите се чувстват напълно провалени, тъй като детето им капризничи, не слуша, разхвърля всичко и т.н. Това, което е наистина важно в такава ситуация, е как се градят отношенията в семейството.

Като родители трябва да бъдем последователни, да осигуряваме грижа за околните. Това означава да създадем модели и навици за хранене, а особено отношение трябва да имаме към ритуала на заспиване – най-вече през втората и третата година на детето.

Защо тези неща са от значение?


Тъй като създаваме предсказуемост в отношенията и понижаваме нивото на ежедневния стрес. И за майката, и за бащата е важно да се държат еднакво – така се постига максимален ефект от въведените правила.

Топ 5 важни правила за бащите на 2-годишни деца

1/ Приемете за даденост факта, че когато сте у дома с детето, това занимание е уморително и наедно с това раздразнително. Това е нормално. Детето може да е провокирано да бъде крещящо и нервничащо по много причини – прорязване на зъби, настинка и т.н. На майките въобще не им е лесно.

2/ Децата на тази възраст обичат да разглобяват вещите на части
Те дори ги обръщат с дъното нагоре, размазват храната и разсипват течности. Така изследват света около себе си. Използват всичките си сетива. Пакостливостта на детето не е признак за лошо поведение, а за развитие.

3/ Постарайте се да не приемате поведението на детето като свой провал
Ако то отказва да яде храна, която сте му приготвили с внимание и усърдие, това не е признак, че не се справяте. Детето демонстрира независимостта си.

4/ Кризите и истериите на 2-3-годишните деца са обусловени биологически. Те абсолютно не означават, че бащата не е място. Много бащи признават, че трудно се справят в такива ситуации – особено ако са сами с децата.

Запазете спокойствие и се постарайте да не говорите по време на истерията на детето. То е възможно въобще да не ви слуша. Нека се разтовари от своя хормон на стреса – кортизол. Бъдете готови да го прегърнете, когато целия „цирк“ приключи.5/ Постарайте се да приемете, че детето не може да се справи с тези силни чувства. То често се раздразва поради нещо, което не му се удава или не разбира. Много от тези реакции са провокирани от абсолютно безобидни причини. Този тежък период ще отмине.Добави коментар