5 прости начина да събудите ума си

16
5 прости начина да събудите ума си

Практични съвети за „трудните сутрини“

Съществуват лесни начини за разбуждане на тялото и ума. Ако сутрин чувствате, че не сте се събудили напълно, мозъкът ви сякаш спи, то пробвайте някой от следните трикове. Те ще ви направят по-активни, ще повишат вашата съобразителност, ще стимулират креативността и способността да мислите нестандартно.

Започнете деня с четене

Четенето е процес, който едновременно отпуска и стимулира мозъка. Само няколко страници от любимата книга, статия във вестник или пък четиво в интернет ще ви помогнат да погледнете работната задача под нов ъгъл. Съчетайте сутрешното четиво с чаша кафе и ефектът ще е двоен.

Физическо натоварване

Няколко йога асани или пък кратка гимнастика – това не само ще се отрази добре върху телесното ви здраве, но и върху работата на мозъка. Многобройни са изследвания, които потвърждават, че редовните физически упражнения действително са способни да променят химията на мозъка и да освободят важни невротрансмитери, които са необходими за поддържане на когнитивната функция.

Медитирайте

Медитацията влияе на амигдалата, която отговаря за взаимодействието с негативните емоции и отговаря за страха и стреса, в това число и за понижаването на когнитивните способности. Чрез медитация може да преодолеете последствията от стреса, да възвърнете способността на мозъка да запомня, усвоява и да обработва нова информация. Стартирайте деня с 5-минутна медитация.

Послушайте музика

Едно изследване пусна в оборот термина „ефектът на Моцарт“. Той описва влиянието на класическата музика върху когнитивните способности на човека. Послушайте малко от този стил музика и ще повлияете положително върху работата на мозъка.

Поиграйте на логическа игра

Най-добрият начин да поддържате и да развивате когнитивните способности на мозъка е като му предоставяте постоянно натоварване. Малко задачи или игри, свързани с получаване на нова информация. Това е най-доброто решение. По пътя към работа, съставяйки кратки думи от по-дълги, или измисляйки нестандартни варианти за използване на обичайни вещи, решавайки кръстословица, вие не само стартирате ума, но и го правите по-издръжлив, т.е. по-работоспособен.
Добави коментар