5 причини да се откажете от анимационния филм преди сън

74
5 причини да се откажете от анимационния филм преди сън

Вечерното стоене пред синия екран води до нарушаване на ритмите на организма.

Когато се връщаме от работа, искаме да отметнем всичко. Да приготвим вечеря, да пообщуваме с членовете на семейството, да поразтребим и т.н. В подобна ситуация детето е възможно да не се откъсва от нас през цялото време. Това може ту да ни пречи, ту да се превърне в източник на скука за него. Поради това се решаваме на следното – пускаме му анимационен филм.

Ние си почиваме, а детето гледа любимо детско преди сън – да поразпусне, мислим си ние. Доколко правилно е това? Имаме няколко довода „против“.

Анимационните филми натоварват психиката

Виждате, че детето седи спокойно, потънало е в сюжета, отпуснато е, пази тишина, наслаждава се. В същото време в главата му се осъществяват сложни невронни процеси. Информацията се запаметява. Без да успее да я преживее, осмисли, „преработи“, то ляга да спи. Това може да повлияе на качеството на съня му.

След гледане на филма детето капризничи и плаче

А може би детето не иска да спи след края на филма? Колкото и да се старае, възбудената му нервна система не позволява да се постигне състояние на покой. В такъв случай провокирате сълзи и крясъци с решението да позволите гледането на анимация.

Ярката светлина влияе негативно върху психиката в тъмните часове на денонощието

Вечерното стоене пред синия екран води до нарушаване на ритмите на организма. Има много изследвания, които потвърждават този ефект.

Контрастът на яркостта е риск от влошаване на зрението

В хода на изследване, проведено от израелски лекари през 2010 г., са били наблюдавани две групи деца. Едните гледали преди сън анимации, а другите спокойно заспивали в леглото си, слушайки приказка. След месец при първата група деца било установено рязко влошаване на зрението. Учените обясняват този факт с голямото напрежение върху очните мускули, провокирано от синята светлина.

Изкривено възприятие на информация

По време на получаване на информация – независимо дали от анимация, или от приказка, детето има нужда от коментарите на възрастния човек, от неговите разяснения. В противен случай детето не разбира това, което вижда. Възприема информацията в изкривен вид. Това може да му попречи да заспи.Добави коментар