5 причини да давате на детето тиквички

652
5 причини да давате на детето тиквички

Лято е, време за вкусни и полезни храни

Знаете ли, че диетолозите смятат тиквичките не само за полезна храна, но и за лечебна? Т.е. те са способни да заменят лекарствата при някои болести. В следващите редове ще ви запознаем с достойнствата на тиквичките – те си заслужава да са част от детското меню.

1/ В тиквичките, преимуществено в тяхната кора, се съдържат много витамини и микроелементи. От минералните соли най-много е калият. Откриват се още фосфор, калций и магнезий. В неголеми количества присъстват натрий, желязо и сяра.

Сред съдържащите се в тиквичките микроелементи следва да споменем молибден, титан, литий, цинк и алуминий. А от винамините – витамин С, каротин, никотинова киселина, В1 и В2.

2/ Тиквичките са полезни за сърцето.

Благодарение на повишеното съдържание на калий и магнезий, тази храна влиза в списъка с полезни за сърцето и кръвоносните съдове. В тиквичките се съдържа още желязо, необходимо за подобряване на свойствата на кръвта и обогатяването й с кислород.

3/ Сокът от тиквички укрепва имунната система.

Високото съдържа на витамин С и каротин обуславя свойствата на тиквичките да подпомагат имунната система и да зареждат с енергия.

4/ Тиквичките съдържат много мека целулоза. Това прочиства и подхранва стомашно-чревния тракт. Препоръчва се като една от първите храни за кърмещи се бебета.

5/ Тиквичките са полезни за бъбреците и черния дроб.

Съдържащите се в тях вещества спомагат са извеждането на излишното количество вода и сол. На децата се препоръчва диета с тиквички, когато проявяват алергии.

 Добави коментар