5 правила за родители на злояди деца

3181
5 правила за родители на злояди деца

Сядаме на масата и...

Трудно е да се даде универсален съвет, който да е валиден при всички случаи на злоядо дете у дома. Няколко правила обаче може да са от полза за всеки.

1/ Буквално от първото захранване развивайте вкусовите интереси на детето. Предлагайте му най-разнообразни продукти – според възрастта му, разбира се. Повтаряйте поне 10 пъти всеки един от продуктите. Постепенно започвайте да варирате консистенцията – от пюре до по-големи парченца.

2/ Въвеждайки в менюто нов продукт, предлагайте на детето да пробва. Не го насилвайте да изяжда всичко. Ако не му хареса, пробвайте следващия път да приготвите продукта в съчетание с още нещо – например в пюрето от моркова може да добавите ябълка.

3/ Никога не яжте пред телевизора, не изяснявайте отношенията си по време на хранене и не обсъждайте ежедневните проблеми на масата. Хранете се в спокойна и дружелюбна атмосфера.

4/ Сами се придържайте към горе-долу същото меню, каквото консумира детето. Повярвайте, да храните дете с броколи, докато вие ядете пържоли с пържени картофи, надали ще ви се получи.

5/ Най-важното правило: никога не насилвайте детето да яде!
Добави коментар