5 ползи от това, че детето е футболен фен

186
5 ползи от това, че детето е футболен фен

Както и че играе футбол!

„Моето дете е футболен фен“ – тази фраза може да провокира различни асоциации. Някои я казват с тревога в гласа,  а други – с гордост. Днес ще посочим 5 ползи от това детето да е почитател на най-популярния спорт в света – футбола.

За неоспоримите преимущества на детското увлечение по футбола разказва Александър Страдзе, педагог и директор на Педагогическия институт по физическа култура и спорт МГПУ.

1/ Комуникация и социализация
Доколкото футболът е отборна игра, той дава големи възможности на детето да развие и да разкрие своя комуникационен потенциал. Съотборниците може да се превърнат във верни приятели в ежедневния живот.

2/ Ориентация към здравословния начин на живот
Увлечението по спорта е отлична мотивация детето да провери своите сили. Стремежът към успех ще го накара да се замисли за необходимостта организмът му да е здрав и силен. Освен това физическото натоварване сваля напрежението, натрупвано през деня.

3/ Адаптация към живота на възрастните
Футболът не е само един от най-зрелищните видове спортове, но е и социокултурно явление. Това е своеобразен живот в миниатюра. Учи децата на нещата от действителността, в която невинаги нещата се случват според желанията ни.

4/ Укрепване на семейните отношения
Малцина може да сравнят емоциите на бащата от първото съвместно отиване с детето на футболен мач, а също така и радостта на майката от спортните успехи на сина или дъщерята.

5/ Възможност за всестранно развитие
Много родители смятат, че футболът дава на детето само физическо развитие. Това е заблуждение. Тази игра изисква от отбора творческо и нестандартно мислене, а успехите в съвременния футбол се постигат не само от физически силните, но и от интелигентно развитите играчи.
 Добави коментар