5 от най-пренебрегваните симптоми на поликистозни яйчници

225
5 от най-пренебрегваните симптоми на поликистозни яйчници

Въпреки че засягат една от пет жени в репродуктивна възраст, в повечето случаи синдромът на поликистозните яйчници (PCOS) остава недиагностициран

Въпреки че засягат една от пет жени в репродуктивна възраст, в повечето случаи синдромът на поликистозните яйчници (PCOS) остава недиагностициран. Реално това е метаболитно разстройство, което засяга всяка жена по различен начин и се дължи на по-високи от нормалните количества андрогени (или мъжки хормони). Те пречат на овулацията, засягат менструалния цикъл и понякога причинявайки кисти на яйчниците.

Точната причина за симптоми на поликистозните яйчници не е известна, но се смята, че може да се дължи на семейна обремененост, инсулиновата резистентност и начина на живот или околната среда.

Ето кои са някои от пренебрегваните симптоми на поликистозните яйчници. Вижте ги и ако страдате от някои от тях, обърнете внимание.

Нередовен или липса на цикъл

Страдащите от PCOS имат не само повишени нива на андрогени, но и яйчниците им не са в състояние да произвеждат достатъчно прогестерон (женски хормон), за да имат нормален менструален цикъл. Това води до нередовен или спиране на цикъла.

Прекомерна окосмяване по лицето или тялото

Андрогените също могат да стимулират растежа на косми на различни места по тялото - като горната устна, брадичката, гърдите, гърба и дупето).

Косопад

При някои жени с PCOS притокът на хормони причинява изтъняване на скалпа и води до косопад.

Акне

При страдащите от PCOS често се наблюдават усилване на производството на себум, което прави кожата по-мазна от обичайното и причинява пробиви в области като лицето, гърдите и горната част на гърба.

Трудност при забременяване

PCOS е водещата причина за безплодие, тъй като дисбалансът в хормоните пречи на способността на организма да регулира овулацията.

PCOS не може да бъде излекуван, но може да се регулира с правилното лечение. Ако някой от тези симптоми ви звучи познато, посетете вашия лекар.Добави коментар