5 неочаквани факта за детските зъби

1912
5 неочаквани факта за детските зъби

И дали е разумно да използвате врата и конец за справяне с клатещите се?

В наши дни малко неща може да ни удивят. Сякаш вече всичко сме видели. А при млечните зъби нещата са ни ясни. Нали и ние сме ги сменили. Какво може да се крие в целия този процес, че да привличаме вниманието ви с „неочаквани факти“? Поне няколко неща, ще отвърнем ние.

Корени има както при постоянните зъби, така и при млечните

Битува заблуждение, че млечните зъби нямат корени. Това отчасти е така. При прорязването на млечния зъб корен няма. В областта на шийката се намира т.нар. зона на растеж, благодарение на която се формира корен.

Понякога зъбите са в… стомаха

Звучи неправдоподобно, но на науката са известни случаи, когато зъби са откривани в областта на стомаха. Обяснява се това доста просто: зачатъци на млечни зъби и постоянни такива се появяват при детето още в периода на вътреутробно развитие. За това са отговорни особени клетки. По какви причини тези клетки не попадат в устата, а в стомаха,  е  загадка.

Случва се млечните зъби да не паднат

И защото под тях няма зачатък на постоянен зъб. Така млечният няма как да бъде заменен. Като резултат с млечния зъб не се случва никаква метаморфоза. Той просто остава на място.

Когато детето глътне зъб, не е опасно

Понякога млечният зъб може да бъде случайно погълнат в процеса на хранене или игра. Някои родители се стряскат и паникьосват, а повод за това няма!

Домашните методи за махане на зъбите не са винаги безопасни

Кой не е чувал за тях? Най-разпространеният е да се завърже зъбчето с конец за вратата. Други пък използват голи ръце за справяне със задачата. Не подценявайте риска от травмиране на детската психика. Нормално е децата да се боят от болката. Не им причинявайте допълнителен стрес. Млечните зъби ще паднат така или иначе.
Добави коментар