5 начина най-накрая да започнете да пестите

310
5 начина най-накрая да започнете да пестите

Няколко несложни, но ефективни трикове, които ще ви помогнат да спестявате, а не да харчите. Навред, навред - нека да царува добре планираният семеен бюджет!

Има два типа хора: едните умеят да спестяват, а другите умеят да харчат. Възможно е последните просто да не са наясно с тези начини:

1/ Делете парите
Съхранявайте ги отделно. Трябва да имате пари за харчене за неща от първа необходимост и такива за спестяване. В най-добрия случай ги дръжте на отделни места.

2/ Водете си разчети
В момента лесно с помощта на мобилно приложение може да държите под око личните си финанси. Трябва просто да имате желанието да се занимавате с тях и ще успеете да откриете конкретна сума, която може да заделяте за бъдеще.

3/ Вие човек на големите цели ли сте или сте съсредоточени върху дребните?
Ако откриете отговора на този въпрос, ще бъдете по-наясно със себе си. По-ефективно ще се оттласнете от противното. Според учени от Южна Калифорния човекът, който е склонен да се съсредоточава върху големи цели, трябва да си поставя конкретна задача – например да спестява по 10 лв. на ден или по 100 лв. на седмица.

Ако сте съсредоточени върху детайлите, необходимо е да нарисувате „голямата картина“, която ще се осъществи в резултат на вашите „детайлни“ усилия.

4/ Създайте „въздушна възглавница“
Животът има тази характеристика да ни хвърля в различни предизвикателства. Една сума за спешни случаи ще бъде от полза за вас.

5/ Мислете за парите
Всяка сутрин намирайте време, за да се фокусирате върху една цел – спестяване. След това ще съумявате да се справяте със съблазните. Задавайте си въпроса „Харча по навик или с някакво намерение?“, „Ще направи ли тази покупка мен по-щастлив или ще ме отклони от по-важна цел?“
Добави коментар