5 инфекции, които могат негативно да повлияят на бременността

407
5 инфекции, които могат негативно да повлияят на бременността

9 месеца, през които трябва да бъдете много внимателни

Бременността е не само щастливо очакване на бъдещото дете, но и време, през което трябва да сме силно отговорни. Всякакви промени в организма на майката може да се отразят на състоянието на детето. Нека ви разкажем за 5 опасни за бременните жени инфекции.

Рубеола
Това заболяване застрашава не само здравето на майката, но и на детето. Поради това е желателно още на етап планиране на бременността, да се установи дали жената има имунитет срещу рубеола.

Болестта води до сериозни патологии в развитието на плода. От недостатъчно наддаване на тегло до сложни поражения върху вътрешните органи.

Хламидиоза
Попадайки в организма на жената, хламидиите безсимптомно се размножават в организма й. Това може негативно да се отрази на здравето на детето. То може да се роди слабо, с критично ниско тегло.

Херпес
Фтази инфекция, попадайки в организма на човека, остава в него през целия живот. Дреме, очаквайки имунитетът да отслабне. При бременните жени е опасно именно първичното съприкосновение с вируса херпес в периода на бременността. То е опасно за плода и може да провокира неговата гибел.

Токсоплазмоза

Да се заразят с тази болест могат хората, които ядат недостатъчно преработено термично месо, или пък стопаните на домашни животни. Повечето от половината деца на заразени с токсоплазмоза майки се раждат с тежки поражения на мозъка, органите на слуха и зрението.

Вирус Зика
Тази болест таи в себе си опасност както за бременната жена, така и за бъдещото дете. Пренася се чрез комари. Заразяването става при ухапване. Първите симптоми са като при обичайна вирусна инфекция – температура, болки в тялото, понякога болки в очите и светочувствителност.

Вирусът Зика провокира микроцефалия и нарушения на главния мозък.Добави коментар