5 детски качества, които си струва да си припомните

70
5 детски качества, които си струва да си припомните

За възрастните е важно знанието за бъдещето, казват психолози. А за децата...

Децата са удивителни създания, които с годините губят част от прекрасните си качества. Защо да не върнем загубеното в по-зряла възраст? Смятаме, че тези 5 детски качества ще са ви от полза!

Наслаждаване на момента
Родителите често нервничат, когато детето се бави. Трябва да се гони определен час. Има толкова неща за правене! Малцина се замислят, че онази калинка, с която играе в момента детето, е истинско събитие за него.

За възрастните е важно знанието за бъдещето, казват психолози. А за детето – спокойствието и удоволствието в настоящето. Да, мислите за утрешния ден са важни. Понякога обаче трябва да се оставим на единия миг.

Бързо забравяне на обидите и караниците
На 2,5-3,5-годишна възраст детето е способно да запомни къде и кога е бутнало брат си, от какъв бонбон го е лишила сестра му. Съвсем скоро обаче обидата отива на заден план. Предметът на конфликта се забравя.

Детската памет е променлива. Детето има по-важни дела. То трябва да продължи да изследва света. Малките деца от време на време се карат, това ще потвърди всеки родител. Детските обиди обаче са „жизнени“ закратко.

Скандал между по-големи братя и сестри пък има по-сериозни последствия.

Поучете се от детската забрава. Не позволявайте на обидите да парализират настоящето ви.

Запасяване с приятни впечатления
Детето бързо забравя караниците, но пък изядения сладолед по време на разходка с дядо може да помни цял живот. То няма силно развито критично мислене. От разходката ще запомни усмивката на дядо и сладоледа, докато възрастният човек ще отдаде значение на петното от десерта по блузата, на боклука до пейката в парка и т.н.

Вярване в чудеса
Разбира се, лош вариант е да вярвате в чудеса и да бездействате. И децата знаят това! Като възрастни, вие мотивирате детето да се държи добре, за да получи подарък от Дядо Коледа. В света на зрелите хора често успехът на едно начинание не се постига без вярата в него. Психолози казват, че способността да вярваме в чудеса помага да преодоляваме най-сложните моменти в живота ни.
Добави коментар