3 случая, в които трябва да оставите детето без подарък

105
3 случая, в които трябва да оставите детето без подарък

Много деца в наши дни получават дарове без повод. В какви случаи подаръкът вреди?

Подарък за успокоение на съвестта

Ако работите много и отделяте малко внимание на детето си, навярно ви гризе съвестта. Дали я успокоявате с подаръци? Може би, да! Психолози обясняват защо тази практика е вредна.

Първо, материалните блага по своята същност не могат да заменят душевната близост, привързаност и родителска любов. Детето ще получи нов конструктор, но все още ще му липсват мама и тате.

Второ, родителите по този начин предават на детето си модел на градене на отношения, при който материалната страна превъзхожда всички останали. Единственият начин за изразяване на любов е в купуването на подаръци.

Подаръкът като реакция на манипулация

Децата се учат да манипулират своите родители от най-ранна възраст. Вие се поддавате на желанията на детето и така една и съща манипулация се повтаря отново и отново.Подарък от скука

Често родителите купуват на детето нова играчка, за да го занимаят с нещо. А може просто да измислите игра с вече наличните играчки. Стратегията ви се струва правилна. Детето има какво да прави, изучава нова играчка. Самото ходене с него до магазина е симулация на съвместно прекарано време. Новата играчка е симулация на вашето внимание. Тя бързо ще му омръзне, ако родителите не покажат как може да се играе с нея.
Добави коментар