3 причини, поради които детето не иска да играе само

212
3 причини, поради които детето не иска да играе само

Скучно ми е, казва то за пореден път

Шкафовете в детската стая са претрупани с играчки, а детето не иска да играе самостоятелно и повтаря „Скучно ми е!“. Тази ситуация ще чуете от много майки на детската площадка, които са се уморили да измислят начини, по които да играят с децата си.

Педагози и психолози казват, че въпреки изобилието от играчки в наши дни, децата все по-трудно играят. Сложно им е да измислят сюжет, да се възползват от въображението си. Почти у нито едно дете не възниква интерес към процеса на игра. Отчасти за това е виновно изобилието от играчки! Главната причина обаче са родителите. Тогава какво да направим?

1/ Избираме играчки не за детето, а за себе си
От скуката на детето страдат онези родители, които са се опитали да запълнят дефицита на играчки в собственото си детство. Сега те подсъзнателно се стараят да дадат на детето си всичко възможно, независимо дали го желае. В такива случаи родителите купуват, изхождайки от собствените си вкусове – цветно, с много функции и т.н. Не се допитват до детето.

2/ Отнемаме от детето инициативата
Стараейки се да запълним свободното време на детето, ние го лишаваме от възможността да планира деня си и да играе самостоятелно. Да, децата извличат полза от съвместната игра с родителите. Твърде много развиващи мероприятия обаче буквално атрофират способността му да измисля свои неща.

3/ Показали сме на детето що е то телевизор
Когато има анимационни филми, игрите с детето отиват на заден план. Телевизор, таблет или смартфон – с тях гледането на анимации е удобно, но и пагубно. Поглъщайки готови картинки, дори и да са качествени и поучителни, детето се лишава от стимул да размишлява и да изобретява. То е творчески пасивно.
Добави коментар