3 опасни хранителни навика на детето

357
3 опасни хранителни навика на детето

Не ги игнорирайте

Всеки родители рано или късно се сблъсква с проблеми при организацията на храненето на детето си. Децата ту не искат да ядат зеленчуци и плодове, ту ядат прави, увличат се по сладките и т.н. Този списък може да продължи до безкрай.

Кои са най-опасните хранителни навици?

Детето „яде твърде малко“
Преди да поставите такава диагноза на детето, консултирайте се с диетолог. „Твърде малко“ и „твърде много“ са относителни понятия. Количеството енергия и хранителни вещества, необходими на детето, зависи от куп фактори – възраст, ръст, начин на живот, индивидуални характеристики на обмяната на веществата.

Ако детето се развива добре, дори и да не консумира големи порции на обяд и вечеря, значи всичко е наред. Понякога обаче може да е налице липса на апетит, която се дължи на психологически проблеми. Например заради стрес или като форма на протест.

Психолозите не препоръчват да насилваме детето в такава ситуация, принуждавайки го да яде. По-ефективно е да проявим внимание и разбиране, да проведем спокоен разговор и да намерим компромисен вариант.

Детето яде само определени храни
Изборът на конкретни храни, дори и не най-полезни, е повод за замисляне. Диета със сладки изделия ще доведе до качване на килограми. Затлъстяването обаче не е основният проблем при такова хранене. Избирайки само един продукт за целия ден, детето се лишава от необходимите за развитието и здравето си хранителни вещества.

Един от начините да се справите с проблема е като привлечете детето в процеса на готвене.

Детето яде, докато играе на телефона или на таблета

Играейки с цифрови устройства, детето се движи малко. Понижаването на активността далеч не е единственото последствие. Увличайки се в игри, децата забравят какво означава да се храниш нормално. Започват да похапват ту от това, ту от онова. Често се отдава предпочитание на висококалоричните продукти.

Въведете правило – по време на хранене телефоните и таблетите се оставят настрана.
Добави коментар