3 грешки, които отблъскват детето от четенето

253
3 грешки, които отблъскват детето от четенето

Книгата разкрива много светове, ако подходите неправилно, детето няма да ги открие

На определена възраст децата вече активно започват да четат. За да увлечете детето си по книгите и да възпитате у него любов към любопитството и „пътуването в други светове“, не бива да правите тези три грешки. Възможно е да го отблъснат от четенето.

1/ Принуда

Има родители, които започват да учат децата си едва ли не на 3-годишна възраст. Те го правят, не защото е необходимо за училище, а за да го могат. След това започва терорът с книгите – прочети една страница, а след това ще гледаш филм. Една глава – отиваме на кино.

Така книгите се оказват неприятно задължение, нещо като невкусна супа преди сладоледа. Детето ще бърза да прочете книгата, без да се вълнува за какво разказва тя. Просто знае какво следва.

2/ Отсъствие на личен пример

Практиката сочи, че хората, които имат библиотеки у дома, които четат пред децата си, след това имат деца, които също четат. Направете нещо повече. Четете на глас, четете заедно, преживявайте и се смейте заедно. Опитайте се да поразсъждавате.

3/ Настоявате да чете определени книги


Ако имате твърдото убеждение, че детето трябва да прочете определени книги и точка, този подход може да ви гарантира обратен резултат. Не въвеждайте ненужни граници, когато детето избира четиво. Ако сега иска да прочете за Пърси Джаксън, а не „Тримата мускетари“, в това няма нищо лошо.
Добави коментар