20-те най-разпространени грешки на родителите

175
20-те най-разпространени грешки на родителите

Семеен психолог говори открито за методите ни на възпитание

„Това е за твое добро“ – родителите често се опитват да повлияят на децата си, въпреки тяхната воля и желания. Правили са да настояват? Експертите са готови да поспорят.

Майк Лири е американски психолог, специализиран в семейните отношения. Той състави списък от типичните родителски грешки, които могат да повлияят върху физическото и душевното здраве на децата.

Лири призовава всички ни да се запознаем със списъка, за да не повтаряме грешките на семействата преди нас.

1/ Пълна свобода на избор
Много родители смятат, че децата могат да правят избор самостоятелност. В реалността да се вземат решения е голям стрес, за който детето не е готово.

2/ Похвала
Не хвалете детето за всичко. В такива семейства децата често стигат до извода, че не си заслужава да правят нещо, ако няма награда.

3/ Глезене
У разглезените деца почти винаги се оформя стереотип, че щастието може да се постигне, само ако идва отвън. По този начин се стимулира развитието на зависимости.

4/ Опити да направите детето щастливи
Детето трябва само да се научи да бъде щастливо. Да го заставите да бъде такова е невъзможно.

5/ Прекомерно натоварване
Много родители погрешно смятат, че ако детето им посещава много курсове, то то няма да попадне в лоша компания, просто няма да има време за това. Като резултат получаваме поредният кандидат със „синдром на прегарянето“ или необясними пристъпи на гняв.

6/ „Интелектът е най-важен“
Много родители възпитават у детето си мисълта, че на този свят най-важното е да си умен. В такива семейства децата стават високомерни и двулични.

7/ Строго религиозни възпитание
Някои родители са склонни да смятат, че религиозното възпитание формира правилната ценностна система. В момента, в който детето открие и капка лицемерие в поведението на своите родители и духовни водачи, тази система рухва.

8/ „Неудобни“ теми
Много родители се боят да говорят с децата си за секс. Те смятат, че ако темата не бъде обсъждана, децата няма да се интересуват от нея. А откъде идват бременните тийнейджърки?9/ Излишна критика
Сред децата, възпитавани в строгост, често се срещат успешни хора. Да беше всичко толкова просто…  Излишната критика често води до това, че детето се стреми да бъде идеално във всичко – от външния вид до постиженията в спорта. Най-дребният провал провокира пристъпи на ненавист към себе си.

10/ Срам, игнориране, заплахи
Никога, дори на шега, не позволявайте на детето да мисли, че поведението му ви кара да не го обичате. Подобни манипулации неизбежно водят до загуба на близост помежду ви.

11/ Ранно порастване
Майк Лири в момента има трима пациенти, които на възраст 4 години са били принудени сами да се хранят и да се грижат за по-малките си братя и сестри. Той допълва, че част от пациентите му не искали да имат децата, тъй като си спомняли отговорностите, с които са били натоварени в детството си от своите родители.

12/ Неограничено използване на устройства
Телевизор, таблет, компютърни игри, социални мрежи – родители са длъжни да установят граници.

13/ Развлечения
Някои родители смятат, че са длъжни да забавляват децата си. Така децата не се научават да се занимават сами, а това вреди на творческото им мислене.

14/ Прекомерна опека
Невъзможно е да защитите детето от всичко. В някои семейства родителите се стремят максимално да облекчат живота на своето дете, да го защитят от житейските неприятности. След това се учудват, че то не изпитва чувство на благодарност към тях.

15/ Стремеж да се елиминират опасностите
Опитът с еко детска градина под открито небе Forest Kindergarten показа, че децата, които прекарват много време в условия на дива природа, по-рядко боледуват, по-бързо се адаптират и по-лесно намират общ език с другите, сравнено с връстниците си в традиционни детски градини.

16/ Вечерни ритуали
Какво прави днес? – това е прост въпрос, който можем да зададем преди сън. Така демонстрираме интереса си към живота на детето. Последното е важно да се чувства важно за нас и обичано. Оттам следва и по-здрав и пълноценен сън.

17/ Четене на книжки на малки деца
Когато четете книга на дете, то се налага да пази тишина, да се движи по-малко и да използва своето въображението. Четенето учи на дисциплина, която е необходима в училище, развива креативното и логическото мислене.

18/ Опити да се спре залъгалката, когато детето не е готово за това
Залъгалката е символ на безопасността за детето. Не насилвайте нещата.19/ Отсъствие на контрол над храненето
Децата са склонни да преяждат. Това е рудиментарна програма, която носим от предците си, когато храната катастрофално не е стигала.

20/ Физически наказания за деца над 5-годишна възраст
Родителите смятат, че детето, което е получило поне един удар по дупето, може нещо да осъзнае. Но както показва практиката, физическите наказания са малоефективни, както и прекомерната любов. По думите на Майк Лири често родителите изпадат в крайности, защото се стремят детето да не е глезено. В резултат получават обратната реакция – злоба, агресия, лъжа и страх.
Добави коментар