14 удивителни и много полезни факти за водата и нашето здраве

18008
14 удивителни и много полезни факти за водата и нашето здраве

Знаете ли, че повечето хора пият вода неправилно?

Без вода човечеството нямаше да съществува. Сигурни сме, че осъзнавате този факт.

Но знаете ли, че повечето хора пият вода неправилно? Това и следващите 14 твърдения за водата са не само много интересни, но и полезни.

Вижте ги:

1. Човешкият организъм се дехидратира по-бързо през зимата. Причината – не усещаме липсата на вода толкова осезаемо, колкото през летните горещини.

2. При вирусни заболявания е препоръчително да увеличите приема на вода, защото тя отмива отпадни вещества, бактерии и вируси от организма и ускорява възстановяването му.

3. Понижаването на нивото на водата в организма с 2% може да доведе до спад в човешката работоспособност с 20%, а когато усетим жажда, ние вече сме обезводнени.

4. Една чаша топла вода ще премахне главоболието ви, защото разширява кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв към мозъка, който се състои от 85% вода.5. Обезводняването при бременните може да доведе до контракции. Приемът на вода в този период от живота на жената трябва да се увеличи, за да бъдат здрави както бебето, така и бъдещата майка.

6. Знаете ли, че повечето хора пият вода неправилно? Трябва да правите това често и на малки глътки, които да се задържат по няколко секунди в устата.

7. Обезводняването спира производството на полови хормони и се явява една от главните причини за импотентност. Изобщо водата е необходима за производството на всички произвеждани от организма хормони.

8. Човешкият организъм не е в състояние да складира вода. Той може да оцелее без храна около месец, но само седмица без вода.

9. Всеки ден губим малко повече от чаша вода - 237 мл, само когато издишваме. При положение че около 75% от тялото ни е вода, дори незначителното й намаляване – например само с 350 мл при тегло от 70 кг, води до усещане за жажда.10. В организма на бебето и детето се съдържа повече вода, отколкото в тялото на възрастния човек. А в тялото на жената водата е по-малко, отколкото при мъжете.

11. Когато говорим за храни, които носят най-много вода на организма ни, сигурно си мислим за краставици. Но и тиквичките съдържат 95% вода и са един от най-добрите зеленчуци за хидратиране.

12. Учените смятат, че само с една топла чаша вода на гладно сутрин можем да преборим преждевременното стареене, да подобрим кръвообръщението и храносмилането, както и да отслабнем.

13. Водата съставлява 70% от теглото на човешкото тяло. През целия си живот човек приема около 30 000 литра вода. Препоръчителното количество на ден е 30 милиграма на килограм тегло.

14. И последно, но не и по важност. Знаете ли кой е най-добрият приятел на добрите резултати в училище и успешния ден в офиса? Бутилката вода в ръката ви и шишето в раницата на детето ви. 

Добави коментар