10-те признака, че у дома има надарено дете

1048
10-те признака, че у дома има надарено дете

Надарените деца не се интересуват просто от света наоколо...

Всички родители са убедени, че децата им са уникални. Това е така, но някои деца притежават качества, които трудно се измерват с тестове за IQ. Списанието Reader’s Digest разказва за основните сигнали, които показват, че в дома ви расте следващият Айнщайн или Моцарт.

1/ Изпреварващо развитие
Надарените деца често минават всички ключови етапи от развитието по-бързо от връстниците си. Например, те рано започват да говорят, речниковият им запас се попълва с огромна скорост. На 2-годишна възраст, а и по-рано, те могат да изразяват сложни мисли и да съчиняват сложни съчинени и сложни подчинени изречения.

2/ Рано проявяваща се способност да различава повтарящи се сценарии
Става дума не просто за това, че детето забелязва повтарящи се цветове или форми. Надареното дете обръща внимание на повтарящите се сценарии в поведението на хората. Вниманието му към света по-изострено. То фиксира в съзнанието си подробности, които обикновено другите деца отминават с безразличие. Запомня ключова информация за тях.

3/ Неукротимо любопитство
Надарените деца не се интересуват просто от света наоколо. Тяхното любопитство е ненаситно. Обожават да изясняват дребни детайли и да тестват търпението на родителите си, връхлитайки ги с въпроси.

4/ Любима тема, за която знаят всичко
Надарените деца често избират някаква област или обект на интерес и се потапят напълно в нея.

5/ Предпочитат да общуват с възрастни или по-големи деца

6/ Способност да се фокусират и невероятна целеустременост
Тези качества са отличителна особеност на надарените деца. Те имат упоритост и са достатъчно съсредоточени, за да довършат всяка задача до победен край.

7/ Лидерски качества
Заради рано настъпилата интелектуална зрялост и природна способност да организират, надарените деца често стават лидери сред своите връстници.

8/ Рано започват да четат
Надарените деца често рано-рано се научават да четат.

9/ Оригинално мислене
Надареното дете не само разбира повече от останалите, но е и способно да предложи свой собствен, нестандартен подход към проблема.

10/ Те не са съвършени
Не трябва да забравяме, че дори свръхнадарените деца са все пак деца, те може да правят грешки, да възприемат нещо неправилно, да се държат зле и т.н. Математическият гений може да ненавижда спорта например.
Добави коментар