10 скъпоценни урока, на които бащата може да научи малкото си момиче

1323
10 скъпоценни урока, на които бащата може да научи малкото си момиче

Родителството е трудно и ако сте баща на момиче, често може да се сблъскате с неща, с които не знаете как да се справите

Родителството е трудно и ако сте баща на момиче, често може да се сблъскате с неща, с които не знаете как да се справите. И ако изборът на подходяща рокля за куклата не е вашата силна страна, има още много важни неща, на които може да научите дъщеря си, за да направи живота й по-щастлив.

1. Че е хубава.

Живеем в свят, в който външността има значение и това често кара децата и възрастните да се чувстват несигурни. Когато кажете на  вашето момиче колко красиво изглежда в новата си рокля или колко хубаво е сресала косата си, добавяте градивен елемент към самочувствието й. Научете я, че красотата не е само това, което виждаме: красотата е вътре във всички нас и трябва да я търсим един в друг.

2. Че тя има значение.

Бъдете заинтересовани от това, което вашето момиченце чете, играе и учи в училище, и й кажете какво се случва в живота. Не пропускайте шанс да  я посетите на важни събития , било то спортна игра или музикален концерт - дъщеря ви има нужда да сте там, за да станете свидетели на нейните постижения. Психолозите смятат, че дъщерите, които са имали бащи, които искрено се интересуват от техните хобита и изследвания, стават по-успешни като възрастни.

3. Че е обичана и тази любов е безусловна.

Нека да знае, че я обичате независимо от всичко. Тя може да се спъне и да направи грешни неща, които да ви разочароват, но любовта ви трябва да остане непроменена. Експертите смятат, че момичетата, които не са имали заинтересован баща, който е проявил достатъчно любов и подкрепа, са по-склонни да търсят одобрението на мъжете по-късно в живота. Те могат да се чувстват несигурни и да се съмняват дали това, което правят е достатъчно и може да изпитват страх да не загубят партньора си.

4. Че тя може да направи всичко.

Помогнете на дъщеря си да осъзнае, че няма „момчешки неща“ или „момичешки неща“ и да й помогнете да повярва, че може да направи всичко, ако иска, без да е зависима от някой друг . Като баща можете да я научите да оправя течащ кран или да сменя гума, когато е достатъчно голяма. По този начин ще й дадете увереност и самочувствие, което може да помогне на дъщеря ви да разрешава проблеми в училище, на работа или в личния си живот по-късно.

 

5. Че е независимо момиче.

Бащите често искат да защитят малките си принцеси от големия, жесток свят, но това не винаги е добре. По-добрият вариант е да й обясните, че тя винаги може да разчита на вас, но е отговорна за собствените си решения и грешки. Научете я да поема отговорност за живота си и да разпознава последствията от своите действия. Това ще й помогне да стане щастлива и независима възрастна.

6. Че заслужава най-доброто.

Тази проста истина ще помогне на дъщеря ви в нейния съзнателен живот и няма да се налага да прави компромиси и да се примирява с лоша работа или лоша връзка, само защото се съмнява, че заслужава повече. Покажете й със собственото си поведение, какво означава да имаш добро семейство, да обичаш работата, която вършиш, и да бъдеш с някой, който те обича и уважава.

7. Че има право да каже „не“.

Научете дъщеря си да защитава личните си граници, както физически, така и психически. Обяснете й, че да каже „не“ е добре, що се отнася до защитата на нейната безопасност и комфорт. За да научите детето си да казва „не“ и да се защити, психолозите препоръчват да ги попитате, кое е добре да се прави, кое засяга личния им живот. Tака ще знае, че не винаги трябва да се примирява.

8. Че трябва да се гордее със себе си.

Хвалете дъщеря си през цялото време с обикновени фрази като „Добра работа!“ Или „Добро момиче!“. Похвалете нейните конкретни постижения и я насърчете да се гордее с тях. Ако дъщеря ви намери своя вътрешен източник на одобрение, тя няма да зависи толкова много от мнението на другите, когато порасне.

 

9. Неуспехът е нормално нещо.

Хубаво е, ако научите дъщеря си да се цели нависоко и да влага всичките си усилия в нещата, които прави, но също така е важно да й помогнете да разбере, че понякога всички се проваляме и това е нормално. Дайте й добър пример и й покажете как да се справя с неуспехите, обяснете й, че когато не успеем, не трябва да се предаваме. Вместо това ние анализираме, правим заключения и продължаваме да опитваме.

10. Мъжете и жените трябва да се уважават един друг.

Това е урокът, който децата учат както от майка си, така и от баща си. Когато дъщеря ви вижда, че родителите й могат да решат всеки проблем с мирна дискусия, тя научава правилния модел на взаимодействие мъж-жена. Отнасяйте се с други жени по начина, по който искате да се държи с дъщеря ви, избягвайте сексистки шеги и забележки и се грижете за това какво и как говорите за своите колеги, приятели и роднини. Вашето малко момиченце ви слуша и вие сте пример за подражание на мъж, затова се уверете, че този модел е добър.Добави коментар