10 признака, че сте токсична майка

1228
10 признака, че сте токсична майка

Време е за корекция на вредните практики

Токсичните родители са онези, които умеят ден след ден да тровят живота на собствените си деца. Нима може с поведението си да правим именно това? Оказва се, че да. За да спрете веднага негативната тенденция, представяме ви 10 признака, които говорят за това, че имате токсично въздействие върху децата си.

1/ Не им отделяте внимание
Вярно е, че децата имат навика да си измислят истории, а пък на вас не ви е до фантазии всеки ден. Това не е причина да отказвате да отделяте внимание на мъниците у дома. Общувайте с тях редовно.

2/ Изисквате доказателства за любовта им към вас

3/ Разказвате им за проблемите си
Човешкият живот е изпъстрен с разнообразни проблеми и трудности. Също така и несправедливости. Понякога ни се иска някой да ни изслуша, но това определено не са децата.4/ Нахлувате в личното пространство на детето
Вашите деца се чувстват с всяка изминала година като герои в реалити програма. Всяко тяхно действие не остава незабелязано. Вие просто взимате техни вещи без да питате, проверявате им телефона, подслушвате разговорите им, влизате в стаята им без разрешение. Подобно поведение дразни, няма какво да обясняваме повече.

5/ Вините ги за своите неуспехи
Например, че не сте имали време заради тях да реализирате своите професионални планове.

6/ Игнорирате децата в период на конфликти
Привикнали сте да изразявате своето недоволство, но пресичате всякакви опити да изясните причината за своето разочарование. Дори детето ви да поиска прошка, то вие оставате непреклонни. След това – час по-късно, след три дни или месец, вие говорите така, все едно никога не е имало проблем.

7/ Унижавате ги пред техните приятели8/ Не позволявате на детето да порасне
Толкова сте привикнали да го обгрижвате, че не може да осъзнаете факта, че вече е голямо и има нужда от повече свобода и поемане на отговорности в живота.

9/ Смесвате пари и отношения
Смятате, че ако детето навърши 18 години, то е длъжно да ви подкрепя с финансови средства. Щом сте хвърляли година след година пари за неговото образование и възпитание, то сега нека то ви върне жеста.

10/ Всявате страх у него
Действията ви са дотолкова непредсказуеми, че детето предпочита да стои по-далеч от вас.
Добави коментар