10 неща, на които трябва да научите детето си

325
10 неща, на които трябва да научите детето си

Едно дете трябва да умее да казва „не“

Чудите се какви умения и знания да натрупа детето в ранните години? Преди да се обърнете към различните курсове като начин бързо да решите питането, нека насочим вниманието ви към няколко полезни умения.

1/ Да не прекъсва говорещия
Независимо от това, участва ли детето в разговора, или просто присъства по време на общуване между двама възрастни, не е добре, ако то започне да ги прекъсва. За децата е характерна тази черта – нетърпеливостта. Да се чака е скучно и протяжно. За да научите детето да бъде тактично, ще ви трябва голяма доза търпение. Резултатът обаче си заслужава.

2/ Да иска разрешение
Детето трябва да се научи да познава категориите „свое“ и „чуждо“. Не може да посяга към чужди вещи, без да попита. Обяснете му защо е налице такава необходимост.

3/ Да поддържа хигиена
От ранна възраст учете детето да се грижи за хигиената на тялото. Да мие ръце след като се прибере и преди хранене, да мие зъбите си, да взема редовно душ, да реже ноктите си. Това са простички навици, които са полезни в бъдеще.

4/ Да чисти след себе си
Ако остави дреха на стола, почти 100% е вероятността тя да остане там до следващото обличане.

5/ Да казва „не“
Обяснете на детето разликата между вежливост и доверчивост. Едно възпитано дете трябва да умее да казва твърдо „не“ – на своите приятели, когато искат да го въвлекат в съмнително занимание, на непознат човек, който иска да го отведе в непозната посока, на съученик, който го кара да се държи неприлично.

6/ Да не закъснява
Пунктуалността е една от най-значимите черти в кариерата.

7/ Да се грижи за близките си
От ранна възраст показвайте на детето чрез собственото си поведение своето отношение към грижата за околните. Нищо не ви струва да занесете покупки на самотната баба, да отидете на гости на болен роднина, да помогнете в домакинското на лелята и т.н.

8/ Да разбира що е то „пари“
Малките деца са неспособни да разберат от къде идват парите, играчките, бонбоните, новите дрехи и т.н. Въпреки това трябва да положите усилия и да им обясните за какво става дума. Финансовата грамотност е ключова за бъдещото им развитие.

9/ Да се грижи за своята безопасност

Този навик трябва да бъде отработен до автоматизъм!

10/ Да изразява своите чувства
Учете детето да споделя своите преживявания в тежки минути. Близките хора трябва да знаят какво се случва с него. Всяка емоция си има название. Вашият син или вашата дъщеря трябва да умее да ги разпознава.
Добави коментар