10 неща, които всяка майка трябва да знае, преди да има второ дете

22902
10 неща, които всяка майка трябва да знае, преди да има второ дете

По време на бременност женската матка се разширява почти 500 пъти за 9 месеца, преди отново да се върне към първоначалните си размери

По време на бременност женската матка се разширява почти 500 пъти за 9 месеца, преди отново да се върне към първоначалните си размери.

Женското тяло преминава през много промени през бремеността, като дори мозъкът не е пощаден - при някои бъдещи майки се наблюдават промени в паметта.

Но много жени преминават доброволно през този процес повече от веднъж.

Трябва обаче да помните едно - всяка бременност е различна, предупреждава Bright Side. Особено втората.

Втората бременност може да ви умори повече

Вероятно през първата ви бременност сте си почивали повече. През втората обаче вече имате отговорността да се грижите за първото си дете, което означава, че няма да имате много време за себе си. Плюс това тялото ви е наситено с хормона прогестерон, чийто страничен ефект е умора, така че може да чувствате пълно изтощение.

Раждането може да е по-кратко

Раждането се различава съществено през първата и втората бременност. Всъщност, повечето жени са съгласни, че второто и всяко следващо раждане е по-лесно. Помага и фактът, че вече имате опит. От друга страна, ако сте родили със секцио, шансовете за нормално раждане са доста ниски, въпреки че всеки случай е различен.

Ще почувствате движенията на бебето много по-рано

Първите движения на бебето можете да почувствате между шестнадесетата и двадесет и петата седмица, когато сте бременна за първи път. При второто дете това може да се случи още в тренадесетата седмица, защото вече знаете за какво да следите. 

Коремът ви може да порасне по-рано и повече

При много бременни за първи път коремчето става видимо през втория триместър, но не и през първите три месеца. Но втората бременност проличава по-рано. Според учените това се дължи на вече разтегнатите коремни мускули. Така че скриването на втората бременност не е толкова лесно, а също може да означава и повече стрии.

Сутрешното гадене може да не се появи, но и да е много по-силно

Това обаче е строго индивидуално. 

Чувствителността на гърдите може да е по-слаба, но и по-силна

Първата бременност обикновено идва с толкова чувствителни гърди, че сутиените се превръщат в смъртен враг на бъдещата майка. Но за много жени втората бременност не носи този дискомфорт. Размерът на гърдите също не се променя драстично.

Хранителните предпочитания не са толкова силно изразени 

Можете също така да откриете, че през втората бременност апетитът или нежеланието за определени храни не са толкова явно изразени. Но пък може да изпитвате апетит и отвращения към съвсем различен набор продукти.

Възможно е бебето да се носи по-ниско

След първата бременност коремните и тазовите мускули са отслабени. Това може да предизвика натиск и болка в тазовата област. 

Следродилните контракции могат да бъдат по-интензивни и болезнени

След като сте родили бебето, матката трябва да работи усилено, за да се върне към първоначалния си размер. В резултат на това се получават контракции и болки. След първото раждане те може дасе приличали на леки менструални спазми, но стават по-тежки след втората бременност.

Всъщност, те са най-ясно изразени по време на кърмене. При майки с повече раждания дори е наложителен приемът на обезболяващи.  

Втората бременност може да доведе до повече болки в гърба

Един от многото хормони, отделяни в тялото ви по време на бременност, е релаксин. Неговата работа е да подготви организма за раждане, като разхлаби мускулите и ставите. Може са ви болели гърбът и кръстът по време на първата бременност, но това ще се засили през втората. Добави коментар