10 неща, които децата искат от нас

180
10 неща, които децата искат от нас

Често децата не могат да подбират думите си, за да изразят това, което искат

Родителите смятат, че най-добре знаят какво е нужно на децата им. Така ли е?

Всеки родител се старае да проявява любов и грижа към детето си по свой начин. Някои смятат, че строгостта възпитава силен характер у детето. Други се стараят да го предпазят от всякакви неприятности. Трети балансират, опитвайки се да намерят златната среда.

Но всички ли се замислят за истинските интереси на детето, работейки над неговото „светло бъдеще“?

Често децата не могат да подбират думите си, за да изразят това, което искат.

1/  Бъдете добър пример за подражание, спазвайте правилата, на които учите детето. Никакви думи не влияят така на развитието, както живият пример на родителя.

2/ Не съществува твърде много тактилен контакт между родители и деца. Целувайте и прегръщайте детето, носете го на ръце. Това не го прави разглезено, а му дарява любов.

3/ Децата искат да се учат. Дайте им време и бъдете търпеливи. Те не могат всичко, не разбират на мига, но с годините вие ще станете по-стари и те ще започнат да ви учат. Проявете търпение и подход.

4/ Покажете на детето границите, но нека вашата дисциплина бъде доброжелателна и последователна, а забраните – разбираеми и обосновани.

5/ Винаги бъдете на страната на вашето дете, независимо какво се случи. Не бива да има в живота му проблеми, за които то би се побояло да сподели с вас.

6/ Искрено се интересувайте от делата на детето. Задавайте му въпроси, слушайте го и запомняйте това, което ви казва. Старайте се да разберете какво за него е важно, не обезценявайте проблемите и увлеченията му.

7/ Говорете с детето без критики, лекции или думи от рода на „казах ти“. Поплачете с него, прегърнете го. Ако се обърне към вас за съвет, помощ или съчувствие, не го лишавайте от тях.

8/ Не сравнявайте детето и постиженията му с другите деца. Неговите оценки, скорост на развитие и обучение, мечти и стремежи са само негови. Всяко сравнение демотивира.

9/ Играйте с децата на свеж въздух. Покажете колко весели може да бъдат игрите на открито, подкрепяйте детето в спортните му увлечения и т.н.

10/  Не карайте детето да яде. Нека на масата у дома има не само здравословна храна, но и вкусна.Добави коментар