10 факта за мозъка на бебетата

6461
10 факта за мозъка на бебетата

Ако искате да помогнете на детето ви да се развива - играйте си с него!

Те са толкова сладки и безпомощни! Често ги гледаме и си мислим – какво ли се върти в малката им главица?

Учените се опитват да отговорят на този въпрос, доколкото могат.

Вижте 10 факта за мозъка на вашето бебе, подбрани от сайта livescience.

Всички бебета са родени преждевременноСпоред биолози, бебета щяха да стоят още много повече време в утробата, ако не бяха ограниченията от големината на женския таз. Тъй като човекът е изправен, тазът на жената е доста тесен и това поставя ограничение до кога бебето може да стои вътре.

Според някои педиатри, първите три месеца от живота на детето са нещо като „четвърти триместър“. Това обяснява защо бебета имат нужда от толкова внимание, а самите те нямат никакви умения за общуване. Първата истинска усмивка на бебето не се случва до 10-14 седмица. Детето започва да чувства привързаност към родителя чак на 5-ия месец.

Глупавите гримаси и звуци са важни

Много родители правят гримаси пред детето и се забавляват на неговата реакция. Това обаче не е само игра. То са опитва да ви имитира и така спомагате за развитието на емоции у него. Да му говорите, или по точно да „си гукате“, също не е безсмислено занимание, а полезно.

Мозъкът на бебето се развива с бясна скорост


В момента след раждането разликата между мозъка на бебето и на някогашните неандерталци не е чак толкова голяма, колкото разликата между възрастния индивид днес и неандерталеца. След раждането мозъкът расте с бясна скорост и стига до 60% от размера на възрастния само за 1 година.

Докато детето влезе в детската градина, по размер мозъкът е вече достигнал този на възрастен индивид, но продължава да се развива до средата на 20-те години на човека. Учени казват, че дори и тогава не спира да се развива напълно – за добро или за лошо, нашият мозък непрекъснато се променя!

Какво разбират бебетата?Бебетата имат много повече нервни окончания в мозъка от възрастните, но имат много по-малки невротрансмитери.
Затова учените смятат, че бебетата разбират света по различен начин от нас. Те са много по-малко фокусирани и пропускат по-голямата част от нещата, които виждат. Това може да се дължи и на факта, че не знаят кое е важно и кое не.

Учени дават следното сравнение между мозъка на бебето и този на възрастния човек. Този на бебето е като латерна, която осветява цялата стая, а този на възрастния е като фенерче – хвърля силна светлина, но я съсредоточава над едно нещо и не обръща внимание на останалите.

Счита се, че креативните хора са запалили в по-голяма степен способността на мозъка да възприема света така, както го правят бебетата.

Звуците показват, че бебето се учи

Бебетата може и да фокусират съзнанието си над нещо, макар и за кратко. Когато го правят, те обикновено издават някакъв звук, за да изразят интерес. Това е техният начин да „повдигнат вежда“, както правят замислените хора.
Учените окуражават родителите да се ослушват за такова бърборене и да отговарят на детето – това помага за развитието му.

Не прекалявайте

Някои родители се престарават в горния съвет. Учените обаче предупреждават, че ако отговаряте на бебето в 100% от случаите, когато то прави някакъв звук, то ще загуби интерес. Учените съветват да отговаряте на бебето в около 80% от случаите.

Образователните DVD-та са безполезни

Бебетата разделят света на неща, които им отговарят, и неща, които не им отговарят. Записите не следват тяхната реакция и затова са безполезни. Ако искате да помогнете на детето ви да се развива, изхвърлете картите и записите и просто си играйте с него!

Бебетата се преуморяватДа се общува с бебока е важно, но не прекалявайте. Те са способни да фокусират вниманието си само за кратко време. Понякога е достатъчно просто да можете да успокоите бебето и да го приспите.

Бебетата не чуват много добре

Може би затова непрекъснатият плач не им пречи толкова, колкото на нас. Те не различават гласове така, както ние и затова успяват да спят на обществени места без проблеми. Ако непрекъснато имате като фон музика или телевизор, това може да направи различаването на гласове по-трудно за бебетата.

Само мама и татко не са достатъчни

Проучвания показват, че бебетата имат нужда от най-малко трима души, които да им показват, че ги обичат. Според тях за детето е много полезна грижата на някой друг, освен родителите – баба, детегледачка, семеен приятел и др.Добави коментар