1 януари 2020 г. е. Какво предстои?

184
1 януари 2020 г. е. Какво предстои?

Каква искате да бъде годината? Може да предречете по няколко неща

Казват, че както посрещнеш новата година, така и ще я изпратиш. Затова на 1 януари е важно да положите основите на живота си през следващите 12 месеца.

Народни поверия

Един от начините да се ориентираме какви са ритуалите на 1 януари е като се обърнем към народните поверия.

Да започнем със знаменията за любов. Смята се, че колкото пъти един младеж кихне в първия ден от годината на празничната трапеза, толкова момичета ще го заобичат през новата година.

Знамения за благополучие. На 1 януари не е прието човек да се занимава с мръсна и тежка работа. В противен случай го очакват мъчнотии. С други думи, след новогодишната нощ не се занимавайте с основно почистване на деня. Особено тази забрана касае миенето на подове. Не хвърляйте боклука. Първо, от целия боклук трябваше да се избавите в края на старата година. Второ, изхвърляйки боклука на празник, човек изнася от дома си благополучието и просперитета.

Казват още, че на 1 януари търговецът трябва да продаде по-евтино стоката, която иска да купи първият му клиент. Това ще му донесе успешна търговия през цялата година.

Знамение за времето: Ако ехото на 1 януари се чува надалеч, очакват се големи студове.

Знамения за реколтата. Ако на 1 януари до обяд е облачно, а след това ясно – то най-добре е да се сее късно. Силният вятър в този ден, който огъва дърветата, е предзнаменование за добра реколта от плодове. Много звезди – за отлична реколта от горски плодове. Ако сутрин по дърветата има слана, годината ще бъде плодородна за житата. Ако няма – не е на добре.

Колкото до новогодишната елха, не е прието тя да се изхвърля през балкона или прозореца, когато дойде време за изваждането й. Смята се, че по този начин семейството ще се разпадне. Рухва семейното щастие.
Добави коментар