Злоядо дете

168
Злоядо дете

Какво да знаете

Неприятните „битки” при всяко хранене за някои родители са ежедневие. Истината е, че не са много нещата, които може да направите в тази ситуация, но винаги е добре да знаете поне основните похвати за облекчаването й.

Когато детето внезапно намрази конкретна храна, не правете огромен проблем от това или поне се постарайте хлапето да не остане с впечатлението, че приемате прищявката твърде лично. Позволете на детето да яде това, което харесва, и когато отсервирате, не коментирайте недокосната от него храна.

Окуражавайте детето, когато все пак реши да се храни. Когато кажете „само още три лъжички”, не се отказвайте. Още три значи точно толкова – не две или една.

Понякога детето не се противи на самия вкус, а по-скоро на начина на приготвяне на храната. Опитайте да приготвите същите съставки в друга форма. Някои деца обичат сурови моркови, но не понасят сварени. Други обожават картофено пюре, но когато им се предложат печени картофи, отказват категорично.

Не давайте право на избор на малкото дете – това води само до неприятности. Добре е детето отрано да се научи да яде това, което му се предлага, за да избегнете готвенето на различно ястие за всеки член от семейството след време.

Ако детето ви все пак категорично отказва да яде това, което сте му предложили, не го карайте да стои пред чинията целия следобед, „докато не изяде всичко”. Работещата сделка е следната – предложете му да изяде три лъжици от това, което вие сте му дали, и му позволете да си продължи играта.

Основното е детето да разбере, че ако не яде това, което му се предлага, просто няма да яде. То няма да се изложи доброволно на глад – повярвайте.Добави коментар