Зимни салати

1191
Зимни салати

За повече витамини

Краят на октомври е и на трапезата ни все по-често ще се появяват туршии и консервирани зеленчуци. А няма нищо по-полезно от пресните продукти. Затова е добре да ги слагаме редовно на масата си. Най-лесно това може да стане с помощта на салатите, приготвени от характерните за сезона плодове и зеленчуци. Ето няколко рецепти за много вкусни и не по-малко полезни салати, които да ни заредят с витамини.

Салата със спанак и бекон
Продукти:
1 кг спанак, 1 ч.ч. репички, 1/2 ч.ч. червен лук, 1/2 ч.ч. настърган кашкавал, 2 с.л. олио или зехтин, 1 с.л.захар, 1 с.л.лимонов сок, 1 с.л.майонеза, 1 ч.л.горчица, 1 скилидка чесън, 6 шайби запържен и отцеден от мазнината бекон
Начин на приготвяне: В голяма купа смесете спанака, репичките, червения лук и кашкавала. За заливката смесете в подходящ съд с капак олиото, захарта, лимоновия сок, майонезата, оцета, горчицата, солта и чесъна. Покрийте и разклатете добре. Изсипете около 1/2 от заливката върху салатата. Отгоре натрошете хрупкавия бекон.



Салата с целина, картофи и ябълки
Продукти:
1/2 кг картофи, 1 глава целина, 1 твърдо сварено яйце, 1 кисела ябълка, сол, черен пипер, оцет, зехтин
Начин на приготвяне: Целината и картофите се обелват и нарязват на кубчета. Задушават с малко вода до готовност. Отцеждат се и се оставя да изстинат. След това се обелва и настъргва ябълката, вареното яйце се нарязва на кубчета и всичко се разбърква. Овкусява се с посочените подправки.

Яйчена салата с ряпа
Продукти:
6 яйца, 3 репи, 1 краставица, 2 с.л. майонеза, 2 с. л. кисело мляко, 1 с. л. горчица, копър, сол на вкус
Начин на приготвяне: Яйцата се сваряват и нарязват на колелца. Краставиците се нарязват на полумесеци. Приготвя се заливка от майонезата, горчицата, киселото мляко, настърганата на ситно ряпа и солта.



Червена салата
Продукти:
1/2 глава червено зеле, 1/2 кг сварено червено цвекло, 8 кисели краставички, 100 гр зелени маслини, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. ябълков оцет, 2 – 3 стръка копър, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Нарежете на ситно червеното зеле. Настържете на едро ренде свареното на пара цвекло. Нарежете краставичките на кръгчета и маслините – на половинки. Сложете всичко в голяма купа. В отделен съд смесете зехтина, оцета, нарязания копър, добавете сол и черен пипер на вкус. С приготвения дресинг залейте салатата и разбъркайте добре.

Зимна салата
Продукти:
2 картофа, 1 глава червено цвекло, 1 зелена ябълка, 1 краставица, 2 стръка пресен лук, 1/2 връзка магданоз, 1 яйце, 1/2 ч. чаша кисело мляко, олио, лимонов сок, сол
Начин на приготвяне: Картофите, червено цвекло и яйцето се сваряват поотделно. Ябълката се почиства от семките и се обелва. Нарязва се на кубчета и се слага в голяма купа. Краставицата, сварените картофи и цвеклото се нарязват на едри кубчета и се добавят към ябълките. Пресният лук и магданозът се нарязват на ситно. Изсипват се към останалите зеленчуци. Салатата се подправя с олио и сол.

Последвайте ни и във Фейсбук.



Коментари

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар