Живеете ли до McDonald's?

178
Живеете ли до McDonald's?

Децата, които живеят в близост до ресторанти за бързо хранене, са по-склонни да развият наднормено тегло

Децата, които живеят в близост до ресторанти за бързо хранене, са по-склонни да развият наднормено тегло, в сравнение с тези, чиито домове са по-далеч. Това показва ново проучване на Университета на Западна Англия, цитирано от британския в. „Гардиън“. В рамките му изследователите са проследили теглото на над 1500 деца от държавни начални училища на възраст от 4 до 11 години.

Според данните децата, които живеят близо до вериги за бързо хранене, имат по-голяма вероятност да качат наднормено тегло в периода между първата и последната година в основното училище. Според авторите това е първото изследване, което показва връзката между достъпа до вериги за хранене и напълняването. Водещият изследовател на проучването Матю Пиърс заяви, че изводите повдиган важни въпроси за ролята на разпространение и достъпност на храна и нейното влияние върху начина на хранене на малките деца.

„Затлъстяването се провокира от много комплексни фактори. Нашето проучване допълва съществуващите доказателства, че средата в жилищния квартал играе важна роля в развиването на затлъстяване“, каза той. Учените са изчислили каква е достъпността до бърза храна на всяко едно от децата в проекта, като са проверили колко такива места за хранене има в обсег от половин миля от дома му. Любопитно откритие на британските учени е, че в по-бедните квартали има повече места за бързо хранене.

До подобни заключения стигна и предишно проучване на Центъра за изследване на начина на хранене и активността към Университета в Кеймбридж, според което в момента във Великобритания има 56 638 заведения за бързо хранене, които са разположени предимно в по-бедните квартали и райони. Това е повече от една четвърт от всички места за хранене в страната, посочва БГНЕС.

Добави коментар