Зеленчуци, които пренебрегваме, а не трябва

68
Зеленчуци, които пренебрегваме, а не трябва

Всеки знае, че зеленчуците са задължителна част от здравословното хранене и трябва да присъствате ежедневно в менюто ни

Всеки знае, че зеленчуците са задължителна част от здравословното хранене и трябва да присъствате ежедневно в менюто ни. Но понякога яденето на едни и същи неща изморява и насладата от тях изчезва. Истината е, че има много зеленчуци, които пренебрегваме и почти  не помисляме да включим, а те са пълни с куп полезни вещества.

Фенел/ резене

Фенелът може да се похвали със свеж, леко сладък и деликатен вкус. Половин глава копър осигурява над 80 процента от дневните ви нужди от витамин К и четири грама фибри. И това в по-малко от 40 калории. Плюс това копърът е супер универсален и всесезонен. Нарежете ги тънко и добавете в салати или  изпечете с кореноплодни.

Аспержи

Този класически пролетен зеленчук трябва да присъства на масата по-често. Аспержите са богати на фолат, мед, тиамин и рибофлавин, а само една чаша осигурява над 100 процента от дневните ви нужди от витамин К.

Брюкселско зеле

Много хора не харесват малките глави зели, но това може да е, защото не са ги приготвили правилно. Вкусен начин да сготвите тези кръстоцветни зеленчуци са печени половинки със зехтин и малко сол. Само една чаша осигурява 100 процента от дневната ви нужда от витамин С, и 173 процента от нуждите ви от витамин К.

Цвекло

То има противовъзпалителни и химио-превантивни свойства, което се дължи на богатата концентрация на вещества, известни като беталаини. Тези пигменти придават на цвекло червено-виолетов цвят и са мощни антиоксиданти. Редовната консумация на цвекло може също да помогне за регулиране на кръвното налягане, благодарение на нитратите, които помагат за отпускане и разширяване на кръвоносните съдове.

Целина

Макар и супер нискокалорични (по-малко от 10 калории в цял стрък), целината може да се похвали с витамин К и фолат. Целина се комбинира добре в салати, печени ястия и супи.

Пащърнак

Често пренебрегвани, пащърнакът прилича на бял морков. Един голям пащърнак осигурява комплексни въглехидрати, шест грама фибри и е добър източник на витамин С, фолат и мед. Може да заместите морковите с пащърнак или да ги комбинирате за цветно ястие.Добави коментар