Зеленчукови новини

167
Зеленчукови новини

Любопитно за зеленчуците

Светът на зеленчуците е изпълнен с тайни и интересни събития. Те присъстват навсякъде... Струва си да се следят събитията от света на зеленчуците, за да сме в крак с времето. Ето няколко любопитни:

1. 300 милиона на ден

Толкова броя тортиля се ядат в Мексико всеки ден. Това прави над 100 милиарда тортили годишно!

2. Дали маите са писали върху царевицата

Царевицата, отглеждана на Мексиканското плато още преди 7 хиляди години, е била обожествявана от маите. Тя им доставя храна и прави живота им приятен под формата на напитката chicha de jora. Маите вярвали, че първите хора са направени от царевично брашно.

Като се сравни писмеността на маите, която е най-сложната писмена система на Предколумбова Америка със зърната царевица, не е трудно да открием приликите. Отделните знаци са разположени подобно на зърната в кочана царевица. Текстовете на маите се срещат по стените, олтарите, керамиката и костите. Дали са били нанасяни и върху лесната за обработка, мека повърхност на царевицата? Засега това не е доказано...3. Зеленчуци за борба с престъпността

В затвора Виктор Вали в Аделанто (САЩ) е въведена алтернативна програма за ресоциализиране на затворниците, в която важен елемент са... зеленчуците!

Всеки затворник, който реши да вземе участие в тази програма, задължително трябва да мине на диета, състояща се основно от зеленчуци. Оказва се, че тази диета е не само по-вкусна от традиционната затворническа храна, но и помага да се редуцира агресията сред затворниците – според надзирателите броят на случаите на насилие сред затворниците вегетарианци е спаднал с 90%!

Наблюденията на надзирателите имат своето научно обоснование. Вегетарианската диета значително увеличава производството на СХСГ (секс хормон свързващ глобулин). Мъжете с високо ниво на този хормон се възприемат от съпругите си като по-малко агресивни и по-малко доминиращи. Това е така, защото този хормон се свързва с тестостерона и намалява неговата активност.Не само надзирателите имат повече спокойствие. Самите затворници само след 10 дена чувстват подобряване на самочувствието. Някои диабетици могат да престанат да вземат лекарства, подобрява се състоянието на кожата или се намалява излишното тегло сред много от затворниците, а почти всички чувстват прилив на енергия. Нещо повече, необикновено обещаващо е огромното намаляване на случаите на рецидиви сред затворниците, участващи в програмата за зеленчукова ресоциализация.

4. Кристалното брюкселско зеле

Наградата за най-добрите участници в една от научните програми на Европейския съюз е Кристалното брюкселско зеле.

5. Ла Томатина – бой с домати

В Буньол, малко селище близо до Валенсия, всяка година последната сряда на август се състои Ла Томатина – големият доматен бой. С това приключва едноседмичният фестивал. Нощта преди замерването се приготвят камиони с домати, които пристигат около 11 часа на следващия ден на главния площад на градчето. Церемониалмайсторите започват двучасова „кървава” битка. След замерването човек може да се изкъпе в реката, а след това да отиде да хапне прочутата паеля и да опита чудесното местно вино.6. Морковът – плод!?

В Европейския съюз морковът е... плод. Това откритие дължим на португалците, където конфитюрът от моркови е национален деликатес. В страните от ЕС конфитюр може да се произвежда само от плодове, затова и над Португалия надвисва заплахата от забрана на производството на техния любим морковен деликатес. И така морковът става плод...

7. Романеско излиза на сцената

Романеско излиза на международния пазар около 1990 година. Той е бил отглеждан в околностите на Рим – там холандските градинари го намират и усъвършенстват. Днес този зеленчук разнообразява топлите ястия, както и зеленчуковите предястия и запеканки, а също салатите от пресни зеленчуци.

Съществува обаче и алтернативна теория, която твърди, че романеско е паднало от... летяща чиния. Засега обаче не са открити достоверни факти, потвърждаващи тази версия на събитията.8. С морков като от солариум

Морковът се препоръчва на почитателите на красивия тен. Той съдържа най-много бета-каротин сред всички зеленчуци. Затова консумацията на моркови повишава устойчивостта спрямо въздействието на ултравиолетовите лъчи и придава на кожата гладкост и здрав тен.

9. Спанакът и тайната на Попай

Кариерата на това зелено растение започва през 1933 година, когато двамата братя Дейв и Макс Флайшър създават мускулестия моряк. Попай, който черпи своята сила от спанака, в значителна степен допринася за неговата популяризация.Добави коментар