Зеленчукът, който всички подценяваме

326
Зеленчукът, който всички подценяваме

Пащърнакът е кореноплоден зеленчук, който наподобява моркова, но е със светъл цвят

Пащърнакът е кореноплоден зеленчук, който наподобява моркова, но е със светъл цвят. Произхожда от Европа и Азия. През 17 век е пренесен от колонизаторите в Америка.

Този зеленчук едва наскоро започна да се появява на българския пазар, но най-вероятно се е отглеждал по Средиземноморието още от древноримско време. Освен като източник на скорбяла в яхнии и супи ароматните корени са били използвани и като подсладител в десерти.

Пащърнакът заслужава специално внимание. С аромат, подобен на целина, сладост и лека, но плътна текстура, пащърнакът днес често се използва в модерната кухня. Този есенен зеленчук е изключително полезен. Богат е на калий и много фибри. Подходящ е за ястия с ориз, картофи, пасирани сосове и супи.

Той е богат на белтъци, въглехидрати, целулоза, натрий, цинк, манган, мед, фолиева киселина, витамини от група В, витамин Е, РР и А. В корена на растението се съдържа и ниацин, познат като витамин B3, посочва Darik News.

Пащърнакът е полезна храна за профилактика на сърдечносъдови заболявания като контролира нивата на кръвното налягане. В народната медицина зеленчукът се причислява към храните афродизиаци. Действа и като естествен диуретик.


Добави коментар