Здравословното хранене - навик от най-ранна възраст

423
Здравословното хранене - навик от най-ранна възраст

Жълтъкът в менюто след 7-ия месец, рибата – след 9-ия

В днешно време темата за здравословно хранене е все по-актуална. Особено, когато става дума за деца. Липсата на движение и спорт, прекарването на часове наред пред телевизора и компютрите влияят негативно на подрастващите. По данни от миналата година на базата на извършен национален скрининг около 150 000 малчугани у нас страдат от затлъстяване.

Затова е изключително важно родителите да научат децата си от малки да придобият навици по отношение на балансираното хранене. Само така впоследствие те ще бъдат здрави и енергични. Според педиатрите грижата за това започва от най-ранна възраст. Затова препоръчват майките да кърмят бебета си поне до 6-месечна възраст.

„Радвам се, че повечето жени предпочитат да кърмят, ние ги насърчаваме. Това помага за формирането на добър имунитет и предотвратява някои болести на по-късен етап“, коментира пред „Монитор“ д-р Симеонка Цацова, специалист по детски болести и обща медицина. Когато обаче майката няма възможност за това, се добавя адаптирано мляко за съответната възраст.

Захранването е препоръчително най-рано от 4-месечна възраст и не по-късно от навършването на 6 месеца. Тогава детето е готова за това, придобило е необходимите умения - вече може да държи главичката си, да се обръща, да следи родителите, както и да хваща с ръка предмети. През този период майката трябва да го научи и да се храни с лъжичка. Препоръчително е най-напред захранването да е със зеленчукови пюрета. След това към менюто се добавят зърнени каши, безглутенови зърна, а след това и местни пюрета. Най-накрая се включват и плодовите пюрета.

„Има родители, които в желанието си да дадат някаква храна, решават, че биха могли по-рано да захранят детето си и това може да предизвика стомашно-чревен дискомфорт. Други пък искат да кърмят много продължително, без да им е ясно, че след шестия месец запасите в организма намаляват. Затова е добре освен кърма бебетата да си набавят и други хранителни вещества“, обясни д-р Цацова. Според нея е добре за да не се развиват алергии впоследствие, бебето да опитва по-рано различни видове вкусове, за да свиква.

Все пак си има някои правила, с които родителите трябва да са наясно. Например препоръчително е децата да опитат храни като мед, шоколад и ягоди около 3-годишна възраст и то ако нямат никакви алергии. Жълтъкът се прибавя към менюто, след като детето навърши 7-8 месеца, като преди това е опитало зеленчуково пюре и зърнени каши. Риба пък може да се консумира на 9-месечна възраст.

Храненето от тази най-важна възраст играе изключително важна роля за имунитета на детето и на по-късен етап-от 3-7 години. В менюто на по-големите трябва да присъстват храни от всички групи- особено белтъци, въглихедрати-зърнени храни, мляко и млечни. Според специалистите киселото мляко е за предпочитане, както и сурови плодове и зеленчуци, които малчуганите да приемат между храненията. Причините за честото боледуване при подрастващите обаче са комплексни.

„Най-големите грешки, водещи до затлъстяване, са ограниченият двигателен режим и неправилното хранене. Даването на храни извън четирите хранения през деня, предлагане на бисквитки, вафлички, които имат няколко Е-та, не са полезни“, коментира д-р Цацова. Според нея децата трябва да приемат и витамин D, който е изключително важен, защото предотвратява развитието на рахит, но и повишава имунитета. Приемът му може да се прекрати през летните месеци-юли и август.По-малко тестените изделия и бяла захар

Препоръчително е децата да ограничат приема на тестени изделия и на продукти, съдържащи много захар. Важно е да консумират предимно домашно приготвена храна, съветват специалистите. „На днешно време родителите са много заети и обикновено майките приготвят нещо набързо-полуфабрикати, което не е полезно за децата“, каза още д-р Цацова.

Колкото повече избор предоставяте на детето относно храната, толкова повече има вероятността то да се храни. Може да използвате различни трикове-например една цветна чиния с червени чушки, краставица, нарязана на дълго и отгоре поставено морковче ще насърчи детето да опита от всичко, най-малкото изглежда добре и шарено. И не забравяйте, че само защото не обича броколи, не значи, че няма да се нахвърли на граха, например.

Ограничете времето пред телевизора


Всяка минута, в която детето седи пред телевизора, компютъра или видео играта, е минута, в която не се движат. Учени са установили, че децата, които гледат повече от три часа телевизия на ден, са по-склонни към напълняване и наднормено тегло, в сравнение с децата, които гледат по-малко от два часа телевизия на ден. Затова по-добре изключете телевизора и компютъра. Тогава ще видите колко бързо детето ще си намери друго занимание. Също така прекарвайте повече време на вън-за спорт и разходки. Тогава то ще е по-здраво, но и щастливо, защото може да тича на воля.

ПРИМЕРНО МЕНЮ:

Закуска:

• Основен компонент на закуската - 100 – 150 г каша от овесени ядки, мюсли, корнфлейкс, макаронени изделия, сандвич, попара със сирене
• Напитка – 200 г прясно мляко, билков чай, сок (плодов, зеленчуков)

• Подкрепителна закуска в 10.00 ч.) – 50 – 100 г пресен плод или зеленчук

Обяд:

• супа – 100 г
При основни ястия, включващи месо супата е постна

• Основно ястие - 130 г
Месни ястия - 5 пъти седмично. През 2-та безмесни дни - риба, зеленчуково-яйчеви ястия, бобови храни. Ако основното ястие не съдържа зеленчуци, задължително е да се включи гарнитура или салата от пресни зеленчуци, според сезона.

• Десерт – 150 г (пресни плодове – 200 г)
Препоръчително е десертите да са на плодова основаСледобедна закуска:


• Основен компонент на закуската - 100 – 150 г корнфлейкс, каша от овесени ядки, мюсли, кекс, козунак, сандвич, баница, кифла, макаронени изделия
• Напитка – 200 г
сок (плодов, зеленчуков), медовина, айран, боза

Вечеря:

• Основно ястие - 130 -150 г  постен гювеч, омлет, зеленчуково ястие със сирене, спагети, пица, пиле, риба
Ако вечерното ястие не съдържа зеленчукова компонента, е добре да се включи салата от пресни сезонни зеленчуци
• Десерт -150 г  мляко (кисело или прясно), плод.

На един хранителен прием е добре да се консумира не повече от 350-400 г  храна.

Добави коментар