Здравословните ползи на чесъна

424
Здравословните ползи на чесъна

Някои го мразят заради миризмата, а други се опитват да го сложат във всичко, което ядат

Някои го мразят заради миризмата, а други се опитват да го сложат във всичко, което ядат. Все пак ние всички знаем колко здравословен е чесънът и просто не можем да го пренебрегнем, особено ако сме болни. Освен, че придава вкус, той има и още много ползи.

Вижте няколко неочаквани ползи от похапването на чесън.

Това е силно питателна храна

Преди да се гмурнете напълно в многото ползи за здравето, които чесъна дава, нека за момент да оценим невероятните факти за него. Само една глава покрива 23% от дневните нужди на манган, 17% витамин B6 и 15% витамин C, а съдържа само 40 калории.

Засилва имунитета

Благодарение на алицин - много специално съединение, което се съдържа изключително в растенията с луковици, консумацията на чесън има голямо влияние върху имунната система. Алицинът е известен със своите антибактериални свойства, като изчиства тялото ви от бактериални инфекции като обикновена настинка, хранително отравяне или дори пневмония.

Премахва гъбичките

Освен че служи като най-добрият ни приятел срещу бактериите, чесънът предлага и изход от гъбични инфекции дори на труднодостъпни места, като например под ноктите на краката. Просто сложете счукан на каша чесън и покрийте с марля. Повтаряйте на всеки 3 - 5 часа, и voilà!

Облекчава зъбобола

Ако страдате от лош зъбобол, но нямате време за спешно посещение на зъболекаря, не се притеснявайте. Алицинът действа като противовъзпалително средство и може да облекчи болката. Просто смелете чесън и малко сол и сложете пастата върху зъба.

Помага при кожни проблеми

Без значение дали това е гъбична или бактериална инфекция, или дори акне - чесънът е ефективно лекарство за всички видове кожни проблеми. Можете да ги приложите върху кожата пасиран или като разполовени скилидки.

Намалява холестерола и предпазва сърцето

Всичко, което трябва да направите е да хапвате редовно чесън. През годините артериите започват да губят своята гъвкавост, кръвоносните съдове се свиват, което води до проблеми на сърдечно-съдова система.

Намалява кръвното

Чесънът се слави с лечебните си свойства от няколко столетия. Дори съвременната медицина препоръчва включването му в диети с високо кръвно налягане. Той помага за разширение на кръвоносните съдове, като същевременно предпазва кръвта от съсирване.

Дава сила

Смята се, че в древен Египет фараонът заповядал на робите, натоварени да построят пирамидата му, да ядат чесън всяка сутрин, преди да започнат да работят, за да се уверят, че ще достигнат върховите си резултати.

Помага за костите

Отслабването на костите е често срещан проблем сред жените в менопаузата и една от основните причини е дефицитът на естроген. Но има добри новини. Хапването на само 2 скилидки чесън на ден значително повишава нивата на естроген, като по този начин забавя процеса на костна загуба.

Има противоракови свойства

Чесънът съдържа съединение, наречено алилсулфид, за което е установено, че дава има противоракови свойства. Известно е, че то предотвратява превръщането на PhIP (амин, който отчасти е причина за рака на гърдата) в канцероген, като по този начин намалява риска от развитие на ракови клетки в женските тела. Добави коментар