Защо трябва да ядем яйца?

184
Защо трябва да ядем яйца?

Когато не е Великден

През последните десетилетия бяха изнесени редица противоречиви мнения за полезността на яйцата. Наскоро обаче ново проучване показа, че не бива да пренебрегваме ценна храна като яйцата.

В тях се съдържат много необходими за организма ни хранителни вещества, включително основни винамини и минерали, а също така антиоксиданти, които помагат за предпазване от редица болести. Въпреки разпространеното мнение, яйцата не повишават значително нивото на холестерола. Напълно здравословно е на ден да консумирате по едно яйце.
 

Защо да ядем яйца?

- те са отличен източник на протеини и са алтернатива на месото и рибата;
- в яйцата има малко калории – средно 76 калории на бройка;
- в тях се съдържат мононаситени мазнини, които понижават нивото на холестерола и помагат за понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания;

Как да съхраняваме яйцата

- в яйцата се съдържат витамини С, В, D и Е, необходими за нормалния растеж и възстановяване на организма;
- яйцата са добър източник на минерали, включително желязо (важно за производството на червени кръвни телца), фосфор (за здрави зъби и кости) и йод (за щитовидната жлеза);

Яйцата на закуска намаляват апетита през деня

- чрез консумацията им си набавяме необходими микроелементи – селен и цинк, например;
- според учени от Харвард, яйцата предпазват от развитието на рак на гърдата. Изследването им показало, че жените, които са яли редовно яйца през детството си, са изложени по-малко на риска от развитие на различни видове рак.

За какво алармира апетитът ниДобави коментар