Защо пълнеем през лятото

104
Защо пълнеем през лятото

Виновни са и напитките?

Мнозина смятат, че лятото е сезонът, през който без усилия и изтощителни диети килограмите сами намаляват. В действителност обаче това невинаги е така – понякога дори може да се говори за обратния процес и да се окаже, че през горещия сезон всъщност пълнеем.

Основната причина за това се крие в погрешното схващане за дневното ни меню. Горещините през лятото в действителност понижават апетита, но те не водят до гладуване, а до заместване на обичайния обяд или вечеря с похапването на нещо дребно – дребно, но висококалорично, предупреждават специалисти в областта на храненето, пише dieti.info.

Най-често става дума за порция сладолед, за пакетче печени ядки или за няколко палачинки, поляти обилно с течен шоколад и овкусени с няколко парченца банан. Подобно похапване не само че няма да доведе до отслабване, но напротив – съдържащите се във всяко едно от любимите летни изкушения калории твърде често надвишават тези, които тялото поема чрез обичайната вечеря или обяд.

За да не се стига до този неприятен момент – напълняването през лятото, най-добре е да заменим сладоледа и шоколадовите изкушения с пълнозърнест хляб, кисели плодове, млечни напитки – те засищат глада и утоляват жаждата.

Като стана дума за напитки, именно в тях се крие другата основна причина за напълняване през лятото. В горещините може да не ядем много, но пием всевъзможни неща – сокове, газирани напитки, шейкове. Те обаче носят на тялото много "течни" калории.

Едновременно с това, захарта в тях лесно се усвоява от организма, водейки до повишени нива на изработения от задстомашната жлеза инсулин. Когато тялото привикне към тези завишени нива, това води до повишаване на апетита.

Понякога обаче нарастването на обиколките на тялото през лятото не се дължи на напълняване. През горещите месеци тялото задържа повече течности, защото повишеното количество изпити напитки невинаги може да бъде обработено и изхвърлено от организма.Добави коментар